Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 05:34 1 974 12

Експертите са скептични за увеличението на компенсациите за горивата

  • горива-
  • цени-
  • компенсации-
  • експерти

Прогнозата е, че цените на горивата ще се задържат в тези параметри поне до края на годината. Възможен е дори лек спад на дизела в порядъка на 5 стотинки

Експертите са скептични за увеличението на компенсациите за горивата - 1
Снимка: БНТ

Според търговците на горива предложението отстъпката за бензина и дизела да стане 1 лев, защото цената е надута, не е коректно, предаде БНТ. Те напомнят, че има много фактори, които влияят на ценообразуването на крайните продукти. И това налага поскъпването сега, въпреки че цената на уралския газ е на едни и същи нива от 2018-та година.

От какво зависи цената на горивата?

От увеличените цени на метана, повишените цени на тока и транспортните разходи, по-високите заплати в бранша, както и курса на долара.

Ако в началото на лятото всички потребители смятаха, че цените на горивата са прекалено високи, то сега мненията не са толкова категорични.

Според Делян Добрев, ако свръхпечалбите от обработката на евтин руски газ отиват към фонда за енергийна сигурност, а не в швейцарски банки, тази компенсация може да достигне и левче. Експертите обаче са скептични.

"Доколко някой ще успее да намачка рафинерията, която е руска собственост, е много съмнително. Радев преди няколко седмици се опита да води разговори, но те не доведоха до резултата. Ако си спомним този период, в който горивата стигнаха своя пик, да, тогава разликата в цените на урана и бранта бяха много големи, но сега този аргумент губи сила", каза Адриан Николов, Институт за пазарна икономика.

Цените на горивата у нас в момента са най-ниските на Балканите. Реално няма от къде да се внесе по-евтин дизел, а свръхпечалбите на рафинериите не са толкова големи, за да покрият предложението за намаляване на горивата с 1 лв, смятат от Българската асоциация на търговците на горива.

"Това са пълни глупости, те не слагат разходите за производство, за да се произведе крайният продукт, това не истина, това са хвърлени цифри в пространството, без покритие", каза Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Българската асоциация на търговците, производителите и превозвачите на горива.

Прогнозата е, че цените ще се задържат в тези параметри поне до края на годината. Възможен е дори лек спад на дизела в порядъка на 5 стотинки, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 1 Отговор
    ЦЕНИТЕ растът НАРОДА страда СПЕКУЛАТА к
    си ПРОЦЪВТЯВА
    ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ
    ХИПЕР ЦЕНИ
  • 2 плюс минус

    5 21 Отговор
    Ти, който и да си, имаш автомобил.
    Аз нямам.
    Но от моите данъци вземат по 25 ст. на литър и ти ги дават на теб.
    Защо?

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Тишо

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Защото сте социалист.
  • 4 Мале-мале

    19 0 Отговор
    Разглеждам обявите за работа в "Заплата". Фирма, търсеща "касиер-консултант" предлага следното: "Един ден отпуск за сключване на брак и раждане на дете". Луда работа. Ако пък може и в един и същи ден да бъде сключен брак и родено детето, сигурно най-добре би било.

    Коментиран от #5

  • 5 Социалистъ

    4 13 Отговор

    До коментар #4 от "Мале-мале":

    Ти се ослушвай още, то за тази обява още 1000 русофили чакат.

    Коментиран от #6

  • 6 Хахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Социалистъ":

    Разглеждам обявите от любопитство. Под "още ...русофили" себе си ли имаш предвид? Аз определено не спадам в тази група.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 17 Отговор
    Поне десет пъти ви написах.Всички плащаме дан на тази ,кремълска идиотия.Украйна плаща с кръв,а света и особенно европа плаща с инфлация.Бензинът и дизелът в бг е на много по поносими цени от европа.аз в Неделя пълних на 3,21лв,което е1,64€,а в европа пълнят над 2€ в същата бензиностанция!

    Коментиран от #9, #12

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "плюс минус":

    Тези 0,25лв са написани за други и такива,като теб да питат.Аз такава отстъпка не съм ползвал.Ноо ,уверявам те след 49 дни...Живот и здраве ще си искам полагащата ми се пенсия след над 43г трудов стаж!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тити

    0 4 Отговор
    Цените на горивата не могат да се понижат поради едни простипричии има акциз ДДС а се внася от вън плаща се според котировките
  • 12 Абе...

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Напротив. Ние плащаме горивото на Украинските войски и войната им.