Last news in Fakti

16 Декември, 2022 14:47 2 000 3

Колко повече туристи ще има през този зимен сезон

  • летище софия-
  • el al-
  • ел ал-
  • израел-
  • ски-
  • туризъм

Нараства броят на израелците, които посещават България

Колко повече туристи ще има през този зимен сезон - 1
Снимки: М. Богданова ©

На 17 декември официално ще бъде открит ски сезонът 2022/23 г. По данни на общините се очаква 12% ръст на туристите в Банско, 15% - в Пампорово и също така 15% - в Боровец. Днес с полет на авиокомпания El Al пристигнаха първите ски туристи, които ще присъстват на откриването на ски сезона в Банско. Израел е сред най-силните дестинации за българския туризъм. Очаква се този сезон зимните ни курорти да бъдат посетени от 30 000 туристи от Израел. За първите 10 месеца на годината над 130 000 израелци са посетили България. Те са почивали както в морските, така и в зимните ни курорти. Интересуват се също така от SPA туризъм и културното наследство в градска среда.

„Разгръщаме нашите рекламни кампании на пазар Израел като дестинация България за четири сезона", каза по време на официалната церемония по посрещане на първите ски туристи от Израел заместник-министърът на туризма на България Мариела Модева. Тя цитира данни на Националния статистически институт, които показват, че през миналия зимен сезон в България е имало над 1,2 млн. туристи (българи и чужденци), регистрирани в места за настаняване с повече от 10 легла.

Позитивни са очакванията и за тази година. "Очакваме по-високи резултати от миналата година и доближаване до резултатите от 2019 година", коментира зам.-министърът на туризма и добави, че в някои курорти дори се очаква да бъдат надминати тези данни по отношение на туристите, които идват у нас.

България като туристическа дестинация е приоритет за гражданите на Израел. Над 250 000 души посещават България не само през зимния сезон, но и през лятото. „Този значителен брой от туристи отразява близките отношения между двата народа. Взаимоотношенията между България и Израел са уникални и имат богата история. Следващата година ще бъде забележителна, защото тогава ще се отбележат 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Туристите от Израел ще имат възможност да посетят много туристически паметници и обекти“, каза консулът на Израел у нас Орли Дафна Сона.

Авиокомпания El Al е сред най-сериозните партньори на летище София с превозени над 1.5 милиона пътници с над 10 000 полета.

Очакват се повече пътници и по други дестинации. „Така например, че само от Англия се очакват с 20 000 повече пътници тази година. Това е допълнително към редовните полети, които се изпълняват“, каза изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с коня

    7 2 Отговор
    Че кой иска израелски туристи бре вие луди ли сте ..нахални и невъзпитани
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И зaщо

    2 0 Отговор
    тогaвa т.нaр. хотелиери мрънкaт? Някй мaй cвинa дa лaпa без дa бaчкa.