Last news in Fakti

20 Август, 2013 18:36 1 655 0

Китай ще строи нова жп линия в Кения

  • кения-
  • китай-
  • договор

Договор за $ 5 млрд. вече е подписан между двете държави

Китай ще строи нова жп линия в Кения - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Кения и Китай подписаха договор на стойност $ 5 млрд. Според него китайското правителство се ангажира да построи в африканската държава нова жп линия, да осъществи нов енергиен проект и да разработи планове за защита на дивите животни в страната, съобщава Би Би Си.

Договорът бе подписан по време на първата визита на избрания през март кенийски президент Ухуру Кениата в Китай. На двустранната среща на високо равнище китайският му колега Ци Дзинпин заяви, че решителността на новия държавен глава ще доведе Кения до огромни постижения.

Кениата води политика на обтегнати отношения със западния свят, след като наскоро трябваше да отговаря по обвинения в насилие пред трибунала в Хага. По-късно през тази година той ще трябва да се яви пред Международния наказателен съд, където ще отговаря по обвинения, че е подхранвал разразилото се в страната насилие след оспорваните през 2007 г. избори.

Още по време на предизборната кампания в Кения представители на ЕС заявиха, че организацията ще поддържа ограничени контакти с Кениата, при положение че той бъде избран за президент. САЩ също отправиха предупреждение към кенийските граждани за евентуалните последици от избирането на новия президент. В отговор Кениата обвини американското правителство в опит за намеса във вътрешните работи на неговата страна и се закани да засили връзките й с Изтока.

От кабинета на Кениата заявиха, че договорът с Китай представлява огромен тласък за тяхната държава. Самият Кениата пък отбеляза, че новата железопътна връзка е важна в контекста на идеята за гарантиране на по-бързо движение на хора, стоки и услуги на територията на Източна Африка. Очаква се тя да свърже кенийския пограничен град Малаба с едно от най-натоварените пристанища в Африка - Момбаса.

Ци Зинпин заяви, че китайското правителство търси и други сфери за инвестиции в африканската държава. То проучва местните агробизнес, напоителните системи, както и производството на торове и технологии. Той подчерта, че новото споразумение скрепява практическото сътрудничество между двете страни и изрази подкрепата си към опитите на Кения да се индустриализира.

Двамата президенти обсъдиха и възможностите за по-близко сътрудничество между  управляващата Китай комунистическа партия и управляващата Кения коалиция. Според кабинета на кенийския президент подобно сътрудничество ще заздрави икономическото и политическо партньорство между двете държави.

Все още не е ясно какви точно ще са енергийните проекти, които китайското правителство ще реализира в Кения и по какъв начин ще подпомогне защитата на кенийските животни.

В африканската държава престъпни групи нелегално избиват слонове и носорози, чиито бивни и рога  изнасят за Източна  Азия, където са високо ценени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА