Last news in Fakti

13 Април, 2023 21:51 3 423 9

Южната ни съседка сключва стратегически договор за газ

  • турция-
  • египет-
  • газ

Турция ще внася суровината от Египет

Южната ни съседка сключва стратегически договор за газ - 1
Снимка: Shutterstock

Анкара е заинтересована да подпише средносрочно или дългосрочно споразумение с Египет за доставка на египетски газ. "Знаете ли, ние внасяме втечнен газ от Египет и дори от САЩ, както за нашите собствени нужди, така и за неговата регазификация в нашите пет терминала и износ в други страни. Но вместо да купуваме египетски газ на спот пазара, ние искаме да заключим средносрочно или дългосрочно споразумение между нашите енергийни компании (за осигуряване на постоянни доставки)", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция с египетския външен министър Самех Шукри, който пристигна на официално посещение в Анкара.

Шукри на свой ред отбеляза, че Кайро се интересува от сътрудничество с Анкара като цяло в енергийния сектор, но особено би искал да развива възобновяема енергия с помощта на Турция. Чавушоглу каза, че "има голям потенциал" за този вид взаимодействие. "Турция е над средното равнище за света по отношение на развитието на слънчева и вятърна енергия. Натрупахме впечатляващ опит", каза той.

Египетският министър на петрола и минералните ресурси Тарик ал-Мула каза по-рано, че на египетския шелф на Средиземно море наскоро е открито голямо газово находище Наргиз, чиито запаси в момента се оценяват от специалисти. Той отбеляза, че по отношение на обема на природен газ новото находище е сравнимо с основното египетско находище Zohr, открито през 2015 г. Общият потенциал на Zohr се оценява на 850 милиарда кубически метра. метри газ. Освен това Кайро отдели около 8 милиарда долара за проучване на нови находища.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 14 Отговор
    Всички се отказват от руската газ. На руснаците в русията им дигнаха цената на газта.
    Нема паре дрогаре.
  • 2 Гориил

    17 5 Отговор
    В същото време Русия подписа междудържавно споразумение с Кайро за създаването в Египет на най-големия в света африкански зърнен център. Оттук руските храни и торове ще започнат да се доставят в десетки страни от Африканския съюз срещу рубли.

    Коментиран от #3

  • 3 Русофил

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    След подписването рублата скочи - от 50 на 83. Браво.

    Коментиран от #4

  • 4 Гориил

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Вижте цените в софийските супермаркети и няма да искате да спорите.

    Коментиран от #5

  • 5 Русофил

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Гориил":

    Ти първо виж цената на краставиците в Мацква - 1400 рубли за кило.

    Коментиран от #7

  • 6 Осъзнаха се фараоните

    12 4 Отговор
    След като дълги години залагаха в енергийния сектор на куцият кон Гърция без никакви ползи за себе си накрая разбраха от кого зависят нещата в региона
  • 7 Гориил

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Русофил":

    Разбирам вълнението и болката ти. В Москва 350 рубли за килограм.
  • 8 ДЯДЯ ПУТИН ПАК ШОКИРАН

    5 3 Отговор
    Ша внасяме газ и от Египет.....руска нема.....
  • 9 Ники

    2 1 Отговор
    Е добре де, ние защо пък не почнем да си добиваме сами газ, при положение, че е доказано, че на нашата територия има достатъчно залежи на газ, който може да ни стигне за доооста години напред... така ще се подсигурим и ще станем още по-независими! Въпрос на желание от страна на държавата да даде старт на това...