Last news in Fakti

11 Юни, 2023 09:53 5 632 4

Любчо – търговец: "Аз продавам само бараковска ягода

  • ягоди-
  • цени-
  • реколта

Слабата реколта държи високи цени на ягодите

Любчо – търговец: "Аз продавам само бараковска ягода - 1

Слаба реколта на ягоди очакват производителите от района на Кресна. Скъпи препарати, липса на работна ръка и два пъти по-слаба реколта в сравнение с миналогодишната. Такава е равносметката за Александър Христов, който отглежда десетки декари с ягоди. А заради трудностите с отглеждането, производителите очакват 30% ръст в цената, пише БНТ.

Александър Христов – производител на ягоди: "Нашият продукт тук цената тази година е средно между 4 и 5 лева. Той е конкурентен на гръцкия, който е 2-3 лева този сезон."

Причината за по-ниската цена на ягодите в Гърция е, че там производството на този плод се субсидира от държавата.

Александър Христов – производител на ягоди: "Би трябвало да има някакво урегулиране, някакво стимулиране на тези работници, чисто осигурително. Но слушам, че в другите европейски държави сезонната работа е добре субсидирана."

Цената на българските ягоди на кооперативния пазар в Благоевград достигна 7 лева за килограм.

Любчо – търговец: "Аз продавам само бараковска ягода. В момента карат и по-евтина ягода от Скричин, но не е сладка. Цената варира от 6 до 7 лева, зависи от качеството. И моята ягода си се продава."

Заради скъпото отглеждане на плодове и зеленчуци, все повече производители в района на Кресна и Сандански се насочват да работят в други сектори. Други пък като Александър Христов, намаляват производството на плодове и инвестират в оранжерии със зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 7 Отговор
    Субсидии и регулиран пазар за основните храни! Любчо и баровските ягоди да го …, сори!
  • 2 ХАХАХА

    7 1 Отговор
    Аз пък вчера купих кайсии ,уж български ,въпреки че знам нашите кайсии са юли август . Съжалих ,че купих ни сладост ,ни миризма ама по 2 лв киното "сиромах човек жив дявол "е платих си за гяволъка. Колкото до ягодите се случи същото без сладост.
  • 3 квя

    22 1 Отговор
    Ердоган много лесно реши тези проблеми, махна прекупвачите....
  • 4 Възмутен

    21 0 Отговор
    В Ивайловградските села , Железно , Железари и Пелевун се сеят стоки декари домати за субсиди и по програми , но само се засаждат без да се отглеждат и да се вади реколта , вземат се субсидиите и нито нито един домат не се излиза на пазара . Просто се източват евро фондове . Поне гръцките, са евтини и вадят на пазара продукция .
    В България истинските зеленчуко производители не могат да достигнат до програми и субсидиране , а фалшивите които само засаждат и нищо повече не правят обират и източват евро фондове