Last news in Fakti

16 Октомври, 2013 10:38 1 655 0

Ирландия орязва данъчните облекчения за Apple

  • данъци-
  • apple

Сенатът на САЩ обвини Apple, че е използвала сложна мрежа от създадени офшорни компании, за да избегне плащането на милиони долари данъци

Ирландия орязва данъчните облекчения за Apple - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландия планира да премахне данъчните облекчения, използвани от Apple да спаси от облагане $40 млрд., пише Блумбърг.

Досега от технологичният гигант и други компании имаха възможността да „наливат“ печалбати си в ирландски дъщерни компании или „фирми-фантоми“, които не са регистрирани за плащане в нито една страна по света, съобщава Би Би Си.

Ирландското правителство обяви във вторник, че планира да забрани компаниите, които не са посочили страна, където плащат данъци. В същото време компаниите ще имат възможност да посочат за целта например Бермудските острови, където данъците са нула.

Експерти обаче коментираха, че инициативата няма да засегне досегашната практика на Apple. Google и Microsoft, които имат дъщерни компании в Ирландия, ще имат законовата възможност да ги прехвърлят на Бермудските острови, където ще плащат данъци със ставка 0%.

Финасовият министър на Ирландия Майкъл Нунън заяви, че неговата страна е твърдо решена да проведе данъчните реформи.

„Нека бъде кристално ясен. Ирландия иска да е част от решението на проблема, а не част част от проблема за глобалното неплащане на данъци“, заяви Нунън.

През май Сенатът на САЩ обвини Apple, че е използвала сложна мрежа от създадени офшорни компании, за да избегне плащането на милиони долари данъци.

За да намали данъците си Apple е използвала стратегията за оптимизиране на данъците, известна като "Двойно ирландско уиски с холандски сандвич". Тази схема позволява да се изнася печалбата в Ирландия, Холандия и на Карибските острови. Например, значителна част от бизнеса на Apple в Европа се ръководи от ирландския й клон, през който в крайна сметка се превърта 30% от корпоративната печалба. Около 70% от печалбата на Apple се генерира извън САЩ, макар че централата на компанията и нейните основни центрове за разработка са разположени именно в Щатите.

Междувременно в. „Ню Йорк таймс“ наля масло в скандала, разкривайки че за изминалата финансова година Apple е платил данък върху печалбата, получена извън пределите на САЩ, по ставка под 2%.

В отговор от Google, Microsoft и Apple заявиха, че спазват данъчните правила във всяка страна по света, където те работят.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА