Last news in Fakti

25 Юли, 2023 16:11 1 141 6

Кузман Илиев: Инвестициите в България са в будна кома

  • кузман илиев-
  • инвестиции-
  • бюджет-
  • финанси

Трябва да се мисли за модернизация

Кузман Илиев: Инвестициите в България са в будна кома - 1
Снимка: БГНЕС

"В бюджета има тенденция за покачване на текущи разходи - заплати да се вдигат тук и там, което е проблем, защото догодина тези заплати не могат да бъдат смъкнати. Започваме да променяме баланса в посока да покачваме заплати с усмотрение, че за някои е имало няколкостотин процента ръст, а за други никакъв. Защо се е стигнало дотам? Защото никой не е направил анализ кой работи и кой не работи. Извършените грешки се опитваме да замитаме с политически средства, което не е правилно".

Това каза пред БНР икономистът Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива.

И допълни, че е необходима административна реформа въз основа на честен и обективен анализ.

"Няма ли дългосрочни планове, протестите няма да спрат... С бюджета за тази година затягаме корсета за 3% дефицит, за да изглежда, че сме в добра форма, но тлъстинките ни си ги има, защото не сме ги изчистили. Нека за следващата година ги изчистим. Няма как никой да ме убеди, че е нормално да си говорим, че е невъзможно бюджетът да е балансиран, да няма дефицит. Има страшно много неефективности, трябва да бъдат изчистени от всякъде. Трябва да се мисли за модернизация".

В предаването "12+3" Илиев посочи, че инфлацията намалява заради забавянето на целия икономически растеж.

"Цените на хранителните стоки не намаляват, защото проблемът е системен и структурен при производството на храни. Трябва да се вгледаме какво предизвиква това, че се произвежда все по-малко храна. Геополитическият конфликт в Украйна, нарушени вериги на доставки, енергийна криза. Трябва да се поощрява производството на храни, да има по-ниски разходи на енергоресурси".

Той поясни, че от 1 юли са в сила ликвидните буфери на БНБ за охлаждане на икономиката - лихвите за кредити ще се повишат.

"Инвестициите са в будна кома, защото в момента само държавата се нагърбва да прави инвестиции, и то по политическо усмотрение. Ако не се сложат нещата на здрава основа, то частните инвестиции, които трябва да ни издърпат, няма да ни издърпат толкова лесно. Когато Европа киха, ние кашляме с грохот".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прав е Кузман

    6 2 Отговор
    Но кокорчо трябва да слуша защото ако прецака държавата с болните си амбиции за власт света ще му отеснее.
  • 2 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Кой Вменяем че се прецака да инвестира на Територията със затихващи функции, когато ще яде само Политически РЕКЕТ? Оставям на страна, че Няма Грамотен персонал за елементарни неща.
  • 3 вижда се

    12 0 Отговор
    Не са в будна кома ,а в умрЕла са !!!
  • 4 Всички знаят

    11 0 Отговор
    Не е будна!
  • 5 така така

    4 0 Отговор
    По-скоро ВМРО са в будна кома..
  • 6 Мхм

    0 0 Отговор
    Никой не иска да инвестира в про руско ориентиръна кочшина.Все пак нр исиат модерните технологии да достигат фо Раша и да се крадът