Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 11:25 1 459 0

Меглена Кунева: Най-после БСП призна, че безопасните ядрени технологии идват от Запад

  • меглена кунева-
  • драгомир стойнев-
  • енергетика-
  • западни технологии-
  • сащ

Управляващите раздават българската енергетика на парче, заяви лидерът на ДБГ

Меглена Кунева: Най-после БСП призна, че безопасните ядрени технологии идват от Запад - 1
Снимка: БГНЕС

"За първи път чувам от български министър на БСП признанието, че американските, а не източните атомни реактори са най-безопасни и на най-високо технологично ниво. За какво им беше тогава повече от 20 години да водят тази битка за старите реактори - тези стари руски фабрики за ток? За да могат да кажат, че най-добрата технология е американската ли? Е, добро утро, знаем това, господа от БСП!" Така коментира пред журналисти в Ямбол лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева съобщението на енергийния министър Драгомир Стойнев, че американска компания ще строи седми блок в Козлодуй.

Тя напомни, че за закриването на 4-те стари руски реактора там България е получила от ЕС над 1 милиард долара, които иначе трябваше да бъдат отделени от бюджета, и допълни, че с референдума за „Белене“ БСП разигра фарс. Лидерът на „България на гражданите“ призова социалистите и правителството да отговорят защо сега вземат такова решение, след като преди месеци правиха референдума и защо няма никакво обществено обсъждане за въпросния нов реактор, неговата цена, инвестицията, пазара на тока, технологията и т.н.

По думите й, правителството раздава българската енергетика на парче и силно се страхува от прозрачността. През „Южен поток“ България открива възможност на Русия за натиск върху Украйна, което е опит правителството да се хареса на Русия, каза Кунева.

От друга страна, чрез въпросния седми блок в Козлодуй управляващите искат да се харесат и на западните партньори, каза лидерът на ДБГ и направи остра забележка, че не може управляващите  непрекъснато да изненадват нацията.

До вчера харчат 30 милиона за референдум и написаха „Белене“ в предизборната си програма. Днес се отказват от „Белене“ или може би ще правят два реактора - и в Белене, и нов в Коздодуй? А ако утре им харесат повече китайските технологии?, попита Кунева и обвини правителството, че няма идея за цялостната енергийна картина в страната, нито може да изпълни някаква енергийна стратегия.

Непредскауемостта на българската енергийна политика, по думите на лидера на ДБГ, и проруската ориентация на правителството не се ценят в Европа, подкопават репутацията ни в международен план и подмазване на САЩ няма да оправи недоверието.

Найден Зеленогорски допълни, че с това си сбъркано поведение управляващите правят отчаян опит да изпросят подкрепа през стратегически проекти като „Южен поток“ от Русия и изненадващия седми реактор на „Козлодуй“ от САЩ. Сериозните медии и в Европа, и по света обаче вече отразиха над 160 дни протести и неадкеватната реакция на правителството. Т.е. БСП и ДПС бързат да укрепят позициите си с необосновани проекти, без публичен дебат, защото всячески се опитват да останат на власт до пролетта и си мислят, че не от гражданите, а от външни фактори зависи това, коментира още зам.-председателят на „България на гражданите“ Найден Зеленогорски.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА