Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 17:08 6 994 15

България ще облага с допълнителен данък големите български и чуждестранни компании

  • българия-
  • данък-
  • компании-
  • парламент

Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евро или левовата им равностойност

България ще облага с допълнителен данък големите български и чуждестранни компании - 1
Снимка: БГНЕС

Многонационалните и големите национални групи предприятия ще се облагат с допълнителен данък и/или с национален допълнителен данък, прие на първо четене парламентът, уточни БТА.

Депутатите одобриха промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се въвеждат правилата на европейска директива за осигуряване на минимално ефективно данъчно облагане на големи многонационални групи предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар, чрез първично и вторично облагане с допълнителен данък. Едновременно с това, се въвежда и национален допълнителен данък, с който да се облагат съставните образувания на една многонационална група предприятия, които се намират в България, или на голяма национална група предприятия, в съответствие с предоставяната в директивата възможност.

Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евро или левовата им равностойност. Ставката е равна на положителната разлика между 15 на сто и размера на ефективната данъчна ставка, предвиждат измененията.

Въвеждаме национален допълнителен данък от 5%, ставката на корпоративния данък е 10%, каза Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерството на финансите. Петкова посочи, че у нас има общо 589 крайни компании майки, като от тях 309 са от ЕС, пет в България и 280 извън ЕС. Директивата допуска, когато държавата членка има по-малко от 12 крайни компании майки, а ние имаме пет, да не се прилага директивата за шест години, каза Петкова. Когато се отложи директивата, другите държави членки имат задължението да обложат съставните предприятия. Ако дружество майка е във Франция, има дъщерно в България, България е отложила прилагането на директивата, печалбата на дъщерното дружество в България ще бъде дообложено във Франция с 5 процента. Т.е. България, ако отложи директивата, това означава загуба на приходи за националния бюджет, обясни тя. Петкова обясни, че се въвежда изключение, което е с постоянно действие, и една голяма част от предприятията в България никога няма да платят този допълнителен национален данък.

Георги Ганев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) коментира, че можем да отлагаме за почти десетилетие въвеждането на този глобален корпоративен данък, но въпросът е струва ли си от гледна точка на данъците, които ще плащат компании, които работят в България. Отговорът от това, което чухме, е „не“, защото компаниите ще плащат същата сума данък, само че не тук, а някъде другаде, посочи той. Българските дружества майки никога няма да платят повече от сегашните си 10%, но за тези компании, които имат майки в чужбина, ще се промени структурата на сумите, които плащат – малко повече в България, малко по-малко във Франция, обясни Ганев.

Павела Митова от „Има такъв народ“ коментира, че вместо да бъдем интересна инвестиционна дестинация, доброволно се присъединяваме към тази инициатива и „се пренатягаме“.

Йордан Тодоров от „Възраждане“ не се съгласи, че инвеститорите ги привличат само ниските данъци. Според него ги привлича също евтината работна ръка и ниската цена на електроенергията.

Румен Гечев („БСП за България“) посочи, че средният корпоративен данък в ЕС е около 23-25% с определени изключения и обясни защо не е в интерес на България да остане 10%. Според него корпоративният данък наистина трябва да се вдигне на 15%. По думите му никаква връзка няма между корпоративния данък и частните инвестиции.

Мартин Димитров (ПП-ДБ) коментира, че в България ще има две ставки, което обаче не означава, че корпоративният данък за останалите компании трябва да стане 15%.

С приетите на първо четене изменения се синхронизира Законът за корпоративното подоходно облагане с промените в Закона за местните данъци и такси, като се въвежда облагане с патентен данък на юридическите лица, осъществяващи дейност като заведения за хранене и развлечения.

Въвежда се и нова схема за държавна помощ за земеделски стопани под формата на преотстъпен корпоративен данък, с която да се продължи насърчаването на земеделските стопани, които са микро-, малки и средни предприятия, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство, да инвестират преотстъпения данък в тази дейност. Предвижда се новата схема на държавна помощ да се прилага за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2029 г., но само след датата на получаване на окончателния номер на помощта в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия.

Депутати приеха срокът за предложения по промените в Закона за корпоративното подоходно облагане и по тези в Закона за данък върху добавената стойност да бъде три дни - до 27 ноември включително.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    23 7 Отговор
    Всичко, което е на база европейска директива, е вредно. От там една умна мисъл не е дошла!
  • 2 Сандо

    32 5 Отговор
    И знаете ли какво ще стане?След няколко кратки повиквания от съответните посланици допълнителното облагане от чуждите компании ще отпадне,а на нашите ще се увеличи.Ето,това ще стане.И си го заслужаваме,щом продължаваме да избираме такива гробокопачи.
  • 3 за по пълни долапи и офшорки

    11 2 Отговор
    чекмедари ще облагат с допълнителен данък големите български и чуждестранни компании
  • 4 ха ха

    6 3 Отговор
    все едно нищо не са направили , а приспадане на корпоративен данък за микро земеделски производител е направо цинизъм , държавата бандит запазва обсега на грабеж
  • 5 С Коч

    17 3 Отговор
    като нямаме икономика, драние му е майката, да доубием каквото има мърздащо още и заминаваме по островите
  • 6 Хайдее

    21 2 Отговор
    Всичката пара,във свирката.Уж може,но на практика...Друг път! Френската" Софийска вода" на която нашите под г, зници продължиха концесията с 25 г, пак ще изпомпва милиарди.Защото не попада в " групата" Ако изобщо плаща,ще бъде към френския фиск.За продажен Ганчо,остават огромните Четири стотинки/ куб.м вода концесионна такса.Много пара,много нещо.Наша ,българска вода, доставяна през наш ,български водопровод.Която ни препродават с печалба над 750%.Един кубик=3,25 лева.
    Същото ще засегне и всички вериги- логично,нали са Техни на Големите от централна Европа.Нека някой от върлите " поддръжници на ЕС ми опонира,при директно посочено, черно на бяло във договори и концесии.Пълна провинциална територия - не държава.Догодина, на практика ще ни лишат и от право на вето.Вече го прокарват като закон ,преди изборите за Европарламент.Само слушкаш,козируваш и изпълняваш до последна запетая,!
  • 7 Майна

    15 3 Отговор
    И всеки български гражданин с вдигане на данъчните оценки на имотите( по-висок данък сгради и смет)
    Възраждане дадоха гласност какво ще се стовари на българина!
  • 8 Минувач

    12 3 Отговор
    Новите простотии на ококорения. Всички икономисти му се смеят и по-лошото е, че предупреждават, но никой не ги чува. Те му казват, че тоя бюджет е напълно грешен, защото той залага на приходи не от реално производство, а от нови и нови, и по-големи данъци. Сега, когато чуждите инвестиции са малко, когато колкото и да ги има, са само заради данъчните облекчения, то вместо да се използва момента и рецесията на Запад, за да се привлекат повече западни компании и производства, то нашият урунг.л прави обратното. Повишава данъците и отблъсква компаниите. Отделно с повишаването на данъците, се повишават и разходите на компаниите, т.е. се намаля печалбата, откъдето и самият данък печалба се намаля.
  • 9 Майна

    16 2 Отговор
    Този ,,полово неопределен,, субект ще продава и 700 000 декара плодородна държавна земя!
    Със съгласието на ГЕРБ и ДПС.

    И вие още си мълчите, българи..

    Коментиран от #11

  • 10 Облагайте богатите

    16 1 Отговор
    Кога данъчни разбойници от НАП ще почнете да връщате данъци на бедни с ниски доходи ? Нещо много се ослушвате ? Школовката Ви от соц периода май е водеща а не европейската школовка ? Облагайте богатите както трябва а не чрез корупция на мин ставки ? Проблема е във Вас .
  • 11 Сандо

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    А какво казахте вие,софетата?Вие ги избирате,вие ги натрисате на всички останали,вие крачката си ще потрошите да бягате за грантове,лакътите ви са в рани от блъскането кого по-напред Посолството да забележи.Имах приятел,който още по БайТошово време предлагаше София да се огради с три реда бодлива тел и да се оставят там да се самоизядат.Всъщност казаното за София и софиянци е валидно за всички столици.
  • 12 Скапана

    2 2 Отговор
    Държава
  • 13 ДАНЪЧЕН

    6 2 Отговор
    А евроатлантическите тролещи плъхчета, защо не се облагат с данък, при тях се въртят много пари с неустановен произход?!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мери

    3 2 Отговор
    Казвате защо мълчи българина ? Защото 80% СА КОМУНИСТИ И влачат много и имат много пари ,бедните са малко в България 1 милион нищо не е всички имат по 2коли ,а и повече 3 апартамента ниви и вили така че докато обеднеят богатите ще мине време даже бедните баби имат по 20,30 хиляди лева а даже и повече