Last news in Fakti

8 Януари, 2024 07:52 3 727 14

„Сатоши се събуди“ – легендата за мистериозния създател на биткойн Накамото внезапно възкръсна ВИДЕО

  • биткойн-
  • сатоши накамото

Изчезналият безследно преди 12 години създател на биткойна, внезапно се върна в играта

Мистериозният създател на биткойн Сатоши Накамото е получил почти 26 биткойна на стойност малко над 1 милион долара -повече от 10 години след изчезването му, предаде forbes.com.

Портфейл, създаден от Сатоши Накамото, така нареченият Genesis портфейл, който беше първият създаван някога в биткойн мрежата, получи биткойни и това разпали спекулации, че създателят им е възкръснал.

„Или Сатоши се е "събудил", купил е 27 биткойна от Binance и ги е депозирал в портфейла си, или някой просто е изгорил милион долара", заяви Конър Грогън, директор в биткойн и крипто борсата Coinbase в мрежата X, заедно с връзка към Arkham Intelligence, показваща транзакцията.

„Сатоши се събуди“ – легендата за мистериозния създател на биткойн Накамото внезапно възкръсна ВИДЕО
Снимка: X

Грогън добавя, че смята, че това може да е „някаква странна маркетингова схема на ETF“, позовавайки се на наблюдаваната отблизо надпревара на гиганти от Уолстрийт, включително най-големия мениджър на активи в света BlackRock, за извеждане на пазара на дългоочаквания спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF).

Последната транзакция увеличи стойността на биткойните, съхранявани в портфейла на Genesis, който първоначално съдържаше 50 биткойни, създадени от първия биткойн блок и не е изпращал никакви биткойни, откакто Сатоши Накамото изчезна, до малко под 100 на стойност около 4 милиона долара.

Огромното покачване на цените на биткойн през последните години направи създателя Сатоши Накамото един от най-богатите хора в света.

Личността и съдбата на Сатоши Накамото, който изчезна в края на 2010 г. след публикуването на бялата книга на биткойн през 2008 г., се превърна в обект на ожесточени дебати, тъй като цената на биткойн се повиши заради името му, свързвано с различни програмисти, разработчици и така наречените киберпънкове през годините.

Ако Сатоши Накамото е все още жив, въпреки че дори не се знае дали това е един човек или група, се смята, че контролира над 1 милион биткойни, които в момента струват почти $50 милиарда, което го поставя в топ 25 най-богатите хора в света, според Forbesestimates.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ден

    29 8 Отговор
    Страшна пирамида,какъв Сатоши какви 5 лева.Никой не знае кой стои зад това нещо.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 факуса

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ден":

    ама сумати ток се потроши за тез койни,а колко се краде,а пак ние гоплащаме
  • 3 Хохо Бохо

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ден":

    Всъщност ти не знаеш иначе се знае
  • 4 Това с биткойна на хартия се казва

    6 4 Отговор
    Подписан и попълнен чек с 1 и му се добавят нули ще излезе къде къде по екологично
  • 5 Християнин

    24 4 Отговор
    Хахахаааа мистериозният създател на биткойн се нарича ЦРУ очаквайте внезапно спукване на балона тази или най късно следващата година 1 биткойн ще струва 1 празен балон с въздух
  • 6 Ха, ха, ха…

    1 0 Отговор
    Ха, ха, ха…

    Коментиран от #13

  • 7 шиткойни

    10 1 Отговор
    "50 милиарда" шиткойни и розови мечти на милиони балъци!
  • 8 наблюдател

    13 1 Отговор
    Няма Сатоши, има ЦРУ.
    Интересен е обаче фактът че излиза подобна статия. Според мен това е вид раздухване на легендата с цел привличане на нови балъци и подгряване на старите. С една дума да се вкарат в системата купувачи защото някой "батко" е решил да продава.
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    11 0 Отговор
    Шиткойна е една понци схема.

    Има шарани ,има шиткойн,нема шарани нема шиткойн !
  • 10 Живанши

    10 1 Отговор
    Там, май IT сектора си я крепят тази безсмислена идея. Тя няма смисъл никакъв от монетарна гледна точка. Децентрализиран е дедовия. Централизирано е в някви частни борси, зачи е централизирано, просто не държавно. Като услуга е много недодялана. Пратиш парата, сгафиш една запетайка (примерно) и айде... Гориш. При банките такива дефекти няма. Да не говорим, че тия мрежи горят ток само за същестуването на една единица. И прегряват от сега, когато се използват около 2 милиарда пъти по рядко от класическите пари. Ако пратиш на някой тия пари и този някой се окаже мошенник, почти никакъв шанс някой да ти защити правата. Но ITтата май ще си го държат още някакви години. Също е много полезно за пране на пари и финансиране на терористи. След атаката на Хамас скочи яко. Самата технология дори не предлага адекватно ниво на сигурност. По слабо е от банковото. Но безкрайната алчност може да произведе и най-ненужната технология, да я нарече чудо, стига да се въртят схеми.
  • 11 РЕД И ХАОС

    5 0 Отговор
    Идеята е и парите да не са пазарен монопол. всеки да ги прави. То винаги е могло, като всяка банка да печати, или всеки да създаде кредит с гарант което притежава - метали, сгради и площи, акции.. Но кой е гарант на истината - правото и собственост, тоест създател на собственост? ДЪРЖАВАТА! има армия и полиция, съд и закон. Законът се създава и отстоява от един - създалият го, и имащ полза от това. Гллуппавите вярват, че фирма и партия правеща гласуване, ги пази колкото банката с електронно банкиране. Банката има интерес да останете неин клиент, а партията да спечели избори - където е анонимно няма права. Частната собственост в инвестирането е продукт на абсолютизмът, което ражда търговията и капитализмът като основна система.
  • 12 РЕД И ХАОС

    3 0 Отговор
    Картите дебитни кредитни не създават доход, но увеличават парите. Те са чекове, но чековете са пари докато се обменят, и унищожат, до тогава те са банкнота и удвояват парите. Криптото си е направо печатница, и за доходи, и вече е колкото всички банкноти на САЩ - доларът. Всяка държава прави доходи чрез облигации. Но доходите и изобщо потреблението и от заеми е по-ниско от стойността на произведеното, и става стагнация - капиталистическата болест - богатите не купуват според доходът си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.