Last news in Fakti

16 Януари, 2024 09:51 2 215 5

Унищожиха 27 милиона монети, след като Париж не изчака одобрението на ЕК

  • франция-
  • париж-
  • монети

Грешката ще струва на френския бюджет 1.2 млн. EUR

Унищожиха 27 милиона монети, след като Париж не изчака одобрението на ЕК - 1
Снимка: Shutterstock

Парижкият монетен двор изсече 27 милиона монети, без да чака дизайнът им да бъде одобрен от Европейската комисия (ЕК). Според La Lettre, след като ЕК разкритикува появата на новите евроцентове, монетният двор е трябвало да ги унищожи. Грешката ще струва на държавния бюджет 1,2 млн. EUR.

Изданието отбелязва, че директорът на монетния двор Марк Шварц е разпоредил изсичането на монети в купюри от 10, 20 и 50 евроцента с нов дизайн, за да бъдат представени на френския министър на икономиката Бруно Льо Мер по време на посещението му в централата на организацията в Париж на 7 декември.

В същото време Шварц взе прибързано решение да сече монети, без да изчака задължителното одобрение на Европейската комисия, която в крайна сметка не се съгласи с новия дизайн. Комисията прецени, че звездите на лицевата страна, символизиращи Европейския съюз, са слабо видими. В тази връзка монетният двор беше принуден да унищожи всички монети, изсечени преди време, и да произведе нови, като вземе предвид желанията на ЕК.

Очаква се през 2024 г. да се появят нови монети в купюри от 10, 20 и 50 евроцента.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Електра

    7 0 Отговор
    Срам
  • 2 Цеко сифоня

    20 1 Отговор
    Не са одобрени защото вече няма да имат звезди , а цветовете на дъгата.
  • 3 Ценов

    9 1 Отговор
    Който, малко поне се интересува от нумизматика, ще се светне, че едни 5-600 бройки оцелели по неведоми пътища, след не много време ще се връткат на баслословни цени
  • 4 ами

    5 2 Отговор
    жива разсипия вместо да ги дадат за песии на украина
  • 5 дядо поп

    3 0 Отговор
    Да бяхте направили шайби от тях.