Last news in Fakti

22 Януари, 2024 17:17 1 821 3

Проблемът с транспорта се задълбочава

  • транспорт-
  • логистика-
  • проблем-
  • цена

Основно стокообменът се извършва по море, а голям процент от морския транспорт минава през Червено море

Проблемът с транспорта се задълбочава - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-голям дял от световния стокооборот се осъществява чрез морски транспорт. Именно той е подложен пред редица предизвикателства през последните 4 години. В периода 2020-2022 гг. проблем създаде пандемията, причинена от коронавируса, липсата на оборудване и задръстването на Суецкия канал. В края на 2023 г. последва нова криза за морския транспорт, която застрашава световната търговия и влияе негативно на икономиката. Геополитическото напрежение и атаките в Червено море доведоха до прерутиране на корабите покрай Африка.

Това удължаване на траекторията на корабите довежда до значително увеличение на цените за превоз между Европа и Азия. Отчетеният ръст на морските навла (бел. ред. плащане за предоставено право на наемане на кораб или за използване на част от него за превоз на товари) е повече от 200% спрямо нивото преди изострянето на кризата. Очаква се запазване на тази тенденцията в съответствие с увеличаващите се обеми от пратки през Шанхай в последно време.

„Повишението на морските навла за момента не влияе негативно на търсенето на превози между Европа и Азия. Дори напротив, все повече клиенти заявяват цели контейнери и групажни пратки, притеснени от по-голямо забавяне на товарите в близко бъдеще или дори евентуално прекъсване на доставките.“, споделя Димчо Димчев, управител на логистична компания.

„Към момента удълженият маршрут покрай Африка удължава плаването на корабите средно с около 2 седмици. Изоставанията в корабните графици пък автоматично водят до двуседмично изоставане за празните контейнери, връщащи се обратно от Европа към Далечния изток. В морския транспорт е изключително важно запазването на нормалния поток на товарното оборудване и нарушаването му ще доведе до критичен проблем при поддържането на ефективни операции.“, допълва още той.

Статистиката сочи, че всяка седмица приблизително 390 000 TEU микс от пълни и празни контейнери се товарят от Европа и Източното крайбрежие на САЩ за Далечния изток. Вследствие от заобикалянето на Африка се очаква 780 000 TEU по-малко да пристигнат до Далечния изток в пиковите седмици преди Китайската нова година, което ще доведе до голям недостиг на оборудване в редица ключови пристанища и ще се отрази на целия износ от Далечния изток, а не само на този, преминаващ през Суецкия канал.

Експертите считат, че проблемът с оборудването би могъл да бъде решен в периода на затишие след Китайската нова година, когато забавените експедиции от Китай ще позволят там да се натрупа буфер от празни контейнери.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    4 2 Отговор
    Ами,санкциите на Йеменските хути работят.
  • 2 Естествен Интелект

    8 2 Отговор
    Руски и китайски кораби нямат проблем...Що така само западняшките!? Терористи ли са?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.