Last news in Fakti

15 Март, 2024 09:23 1 755 17

Кристалина Георгиева с лоша прогноза за света

  • мвф-
  • кристалина георгиева-
  • свят-
  • прогноза

Светът ще се раздели на блокове, ако геополитическото напрежение се увеличи

Кристалина Георгиева с лоша прогноза за света - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международната общност ще се раздели на съперничещи си блокове, ако доверието между страните намалее и геополитическото напрежение продължи да расте. „Също така научихме, че високите нива на икономическо неравенство имат опустошително въздействие върху социалния капитал и доверието - в държавните институции, в компаниите, един в друг. Виждаме, че доверието също намалява между държавите и геополитическото напрежение нараства. Ако тази тенденция продължава, глобалната икономика може да се раздели на съперничещи си блокове“, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в реч „Икономически възможности за моите внуци“ в Кеймбридж. По този начин, според изследване на МВФ, „само търговската фрагментация може да доведе до спад в световното производство до 7,4 трлн. USD в дългосрочен план, което е еквивалентно на БВП на Франция и Германия общо“.

Служителите на МВФ са подготвили два възможни сценария за развитие на събитията за следващите 100 години. „В това, което бихме могли да наречем сценарий с „ниска амбиция“, глобалният БВП ще бъде около три пъти по-голям, а жизненият стандарт два пъти по-висок от днешния. В сценария с „висока амбиция“ глобалният БВП ще бъде 13 пъти по-голям, а стандартът на живот е 9 пъти по-висок“, отбеляза шефът на МВФ.

Международната общност трябва да „инвестира в по-справедлива глобална икономика“, за да преследва втория сценарий. „Първо и преди всичко трябва да коригираме това, което беше най-сериозната грешка от последните 100 години - устойчивостта на високо икономическо неравенство. Перспективите за моите внуци ще зависят от това дали можем да насочим капитала там, където е най-необходим и ще помогне за най-голямо положително въздействие, както и от способността ни да си сътрудничим, да постигаме напредък и да споделяме неговите плодове“, обясни Георгиева.

Тя изброи „три приоритетни области за инвестиции: новата климатична икономика, следващата индустриална революция и хората“. Ръководителят на фонда подчерта необходимостта от следване на принципа на многостранните отношения, както и от модернизиране на международни институции като МВФ.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 урко

    35 0 Отговор
    Няма страшно бабо Сталинке, важното е ти да си получаваш тлъстата заплата в долари, нищо, че тя идва от тия, които разделят света на блокове...
  • 2 Пич

    21 0 Отговор
    Въъй..... ще ревне на глас , че глобализма пропада !!!
  • 3 Българин

    25 2 Отговор
    същата говори,че с еброто ще ни е добре в България,вярваме ли й? НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
  • 4 СТАЛИНООООООО

    15 1 Отговор
    СВЕТА НЕ Е САМО ЗАПАДА И КРАВ АРИЯ..........ЗАТОВА СЕ МИСЛИ У ВРЕМЕ
  • 5 Бравома

    8 0 Отговор
    Откри топлата вода
  • 6 Бендида

    19 0 Отговор
    Мине, не мине време и изкарат някой Торбалан, да ни плаши. А темата гледам и тя изключително подходяща за изказването на госпожата - „Икономически възможности за моите внуци“ в Кеймбридж. :)
  • 7 По-справедлива

    10 0 Отговор
    Глобална икономика!?
    Къде,как,какво е това животно?
    Няма смисъл да се чете повече.

    Коментиран от #13

  • 8 Пенчо

    9 0 Отговор
    Е при такива политически лидери и шефове на световни банки, как да е
  • 9 Наглецо

    11 0 Отговор
    Тази защо има банкова сметка при Цветелина Бориславова ?

    Коментиран от #10

  • 10 Сталин

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Наглецо":

    Цветелина Бориславова и Петър Стоянов са агенти на NED (National Endowment for Democracy), NED са звено на ЦРУ което се финансира от федералното правителство на САЩ ,сега разбирате ли защо на Тулупа му върви в политиката и бизнеса както и на онова еврейско куче Петър Стоянов .
    NED бяха пряко замесени в протестите срещу свалянето на Жан Виденов от власт,както и Отворено общество на Сорос , защото Жан Виденов спря 40 000 000 лева от държавния бюджет на България за финансиране на Отворено Общество и също започна разследване за ограбването на българските банки.

    Коментиран от #17

  • 11 факуса

    5 0 Отговор
    ами ще се печата фрагментирано бе сталинке,печатане му е майката на икономиката,правиш дългове и вдигаш тавана,печаташ пари и вдигаш тавана на дълговете,да си растат,има печатница,що да се плащат,а онез редящите рейтинги си пишат алабализми за страните
  • 12 Спри се

    7 0 Отговор
    .Геополитиката не ти е силната страна,много станахте международните анализатори.
  • 13 факуса

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "По-справедлива":

    има предвид да откраднат ресурсите на всички в полза на справедливия запад,щот такива с ресурси кат лошите руснаци дет им ги продават,и искат повече им бъркат високия стандарт на живот
  • 14 Артилерист

    9 0 Отговор
    Нима има толкова изостанали хора, които да вярват на КриСТАЛИНа? И престанете, моля, да я натрапвате с това "управляващ директор на МВФ". Тя нищо не управлява и за нищо не отговаря. Това е куха длъжност. Там си има реални ръководители по различните направления, които си имат отговарящи началници. Политически КриСТАЛИНа е подготвена колкото Борисов, тоест никак...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Няма страшно

    1 1 Отговор
    Важното е гащите отзад да не се разцепят!
  • 17 Бойкик Ицетеев

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    Епа те, другарката Цветелина Бориславова и другаря Петър Стоянов са агенти на NED понеже са от същият "богоизбран народ" като другаря Шорош. Тука няма никаква новина.