Last news in Fakti

9 Април, 2024 21:35 1 731 16

Илон Мъск каза кога изкуствения интелект ще стане по-умен от човешкия

  • елон мъск-
  • ai-
  • изкуствен интелект-
  • естествен

Милиардерът подготвя по-добра версия на GPT-4

Илон Мъск каза кога изкуствения интелект ще стане по-умен от човешкия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Възможностите на новите модели изкуствен интелект (AI) ще надминат човешкия ум до края на 2025 г., каза третият най-богат милиардер в света Илон Мъск. Нетната стойност на богатството му, според Forbes Real-Time е 193,8 млрд. USD. „Предполагам, че около края на следващата година ще имаме AI, който ще бъде по-умен от най-умния човек“, каза основателят и ръководител на Tesla и SpaceX по време на интервю в своята социална мрежа X с главния изпълнителен директор на фонда благоденствие на Норвегия от Николай Танген.

През идните 5 години възможностите на т.нар. изкуствен общ интелект (AGI), способен да извършва умствена работа на човешко ниво, ще надхвърлят възможностите на всички хора.

През 2023 г. Мъск прогнозира, че „пълен“ AGI ще бъде постигнат до 2029 г. Съоснователят на Google DeepMind Демис Хасабис прогнозира, че AGI може да бъде постигнато до 2030 г.

Според Мъск, обучението на AI модели в момента е възпрепятствано от недостига на модерни чипове. Милиардерът каза, че неговата собствена стартираща компания за изкуствен интелект xAI обучава версия на модела Grok 2 на OpenAI, „който според нас трябва да е по-добър от GPT-4“. Той отбеляза, че обучението за Grok 2 изисква около 20 000 чипа Nvidia H100, а за по-напредналия Grok 3 са необходими около 100 000. Освен това захранването ще бъде от решаващо значение за развитието на AI през следващите година или две. „Тази година преминаваме към захранване чрез трансформатор на напрежение. След година-две ограничението ще бъде само доставката на електроенергия“, обясни той.

Мъск основа xAI през 2023 г. като конкурент на OpenAI, който той съоснова и напусна през 2018 г. след разногласия с изпълнителния директор Сам Олтман. Мъск съди компанията за изоставяне на първоначалната си мисия за разработване на AI в полза на човечеството, а не за печалба.

Желанието на Мъск да се присъедини към надпреварата с AI противоречи на високопоставената позиция, която зае през март 2023 г., отбелязва FT. По това време милиардерът и повече от 1000 AI експерти и лидери в индустрията предупредиха за „сериозни рискове за обществото и човечеството“ от създаваните свръхмощни инструменти и призоваха за незабавна пауза в обучението на всяка система, по-мощна от GPT на OpenAI -4. „Мощните AI системи трябва да бъдат разработени само когато сме уверени, че техните ефекти ще бъдат положителни и техните рискове ще бъдат управляеми“, казаха тогава Мъск и колегите му.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    5 6 Отговор
    Никога.
  • 2 да попитам

    0 7 Отговор
    Той пък откъде ще знае, Аспергер ли му е казал?
  • 3 Последния Софиянец

    3 10 Отговор
    На 28 януари Мъск постави началото на края на Човешката цивилизация.
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    АБЕ ЩОМ Е ТАКЪВ БАШ ИНТЕЛЕКТ ДА КАЖЕ ВСИЧКИ ХИМИЧЕСКИ СЪЕДИНЕНИЯ КОИТО СА В РОДОПСКИЯ СИЛИВРЯК
    ....
    ИЛИ ДА МИ ОПИШЕ МИРИСА НА ХУБАВ СУДЖУК
    :)))
    ....
    АЗ БЕЗ ИНТЕЛЕКТ ГОСПОД МЕ Е СЪЗДАЛ С 10 ВАТА МОЩНОСТ ДА ГО НАПРАВЯ, А НА НЕГО МУ ТРЯБВАТ 1000 МЕГАВАТА ДА ПРЕДОПОЛОЖИ КАК МИРИШЕ СУДЖУКА:))
  • 5 Пич

    12 7 Отговор
    Това което не ви казват е , че в момента ИИ е на нивото на 14 годишен човек ! И се е научил да лъже целенасочено. Затова толкова започнаха да се страхуват !

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Хе хе

    2 2 Отговор
    Ето защо искаше да забави развитието на AI, защото го е хванало яд на openAI.
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор
    АКО ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ ЧЕТЕ СВЕТОВНАТА ПРЕСА И ЧАТОВЕТЕ НА ХОРАТА НА ЗЕМЯТА
    ....
    ПЪРВО ЩЕ ИЗТРИЕ САЩ И ИЗРАЕЛ :))
  • 8 не думай

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Точно от теб никаква истина не очакваме.
  • 9 Хохо Бохо

    2 2 Отговор
    Защо не вярвате в преценката на най-богатия милиардер в света, Илон Мъск?
    А?...
  • 10 Ммммм....Не знаеш какво е ИИ

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Марш от тука.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дааа

    3 2 Отговор
    Това което виждам, че става е неизбежно завръщане към аналогови системи които не могат да се манипулират електронно. Най-малко на ключови места за живота и здравето на хората.
  • 13 Пенчо

    3 2 Отговор
    Изкуственият интелект вече е станал по-умен от 75% от хората. Остават му още малко.
  • 14 Няма да стане

    1 1 Отговор
    Изкуственият Папагал, набеден че е Интелект, даже не може да реши правилно квадратно уравнение - греши в 1/3 от случаите. Математика не разбира, и никога няма да разбере, защото математиката не е въпрос на папагалстване. Иначе за обобщения на инфото в интернет или за преразказване на пасажи става, но пак не на 100%.

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    1 1 Отговор
    По-умен не е задължително по-добре!!! Ами, ако е по-зъл, по-безпощаден и по-безскрупулен?
  • 16 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Няма да стане":

    Не знаеш какво говориш, ChatGPT3 решава тройни интеграли ... 4 е още по добър. От интеграли който са за домашно в МЕИ от 10 ще реши 8 , което е резултат по добър от на отличниците .... какви квадратни уравнения , ало!?