Last news in Fakti

15 Април, 2014 18:19 958 0

Очакваме 1 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан

  • пламен орешарски-
  • натиг алиев-
  • азербайджан-
  • природен газ-
  • диверсификация-
  • енергетиката-
  • гърция-
  • интерконекторна връзка-
  • драгомир стойнев

Наваксва се с изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, по която договорените количества трябва да дойдат в България

Перспективите по отношение на диверсификацията в енергийната сфера, реализирането на проекти от взаимен интерес и потенциалните направления за инвестиции бяха сред акцентите в разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. По време на срещата в Министерския съвет беше обсъдена и реализацията на Южния газов коридор.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който също участва в разговора, заяви пред медиите, че днешната среща е изключително важна за изпълнението на една от най-същностните и основни политики на правителството – диверсификацията на източниците на енергийни ресурси за страната. „В тази политика Азербайджан се явява основен партньор“, заяви министър Стойнев. Той напомни, че след отпадането на проекта “Набуко” се е взело решение за реализация на проекта ТАП, основна част от Южния газов коридор.

„Българското правителство веднага предприе конкретни действия. През септември миналата година “Булгаргаз” подписа договор с консирциума “Шах Дениз 2” за доставка на 1 милиард кубически метра природен газ. България е единствената страна, която подписа договор, извън държавите, през които преминава газопроводът ТАП“, подчерта министърът на икономиката и енергетиката.

Драгомир Стойнев отбеляза, че се наваксва по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, по която договорените 1 милиард кубически метра природен газ трябва да дойдат в България. Министърът обясни, че тази година се очаква да има технически проект, а в края на месеца ще започне да се търси и финансиране.

„Целта ни е още в края на тази или в началото на следващата година да предприемем и конкретни строителни действия по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която за съжаление през годините беше доста забавена“, добави министър Стойнев. Според него българското правителство трябва да предприеме всички необходими действия и в краткосрочен план, за да гарантира сигурност на доставки на природен газ за България.

Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев също акцентира върху договорените 1 милиард кубически метра природен газ и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Той подчерта, че Южният газов коридор гарантира определени доставки на допълнителни количества газ в Европа. „Започнат е огромен обем от работа в находището Шах Дениз, което през 2018-2019 г. ще донесе още около 10 милиарда кубически метра газ“, подчерта Алиев. По думите му, това дава възможност да се реши и въпросът с доставките в България.

Министърът на енергетиката на Азербайджан отбеляза, че по време на разговора в Министерския съвет са разгледани възможностите и перспективите за газовата индустрия в България, като например развитието на газовата инфраструктура и нарастването на степента на газифициране.  Алиев подчерта, че посещението му в България е резултат от срещата на министър-председателя Пламен Орешарски и на президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА