Last news in Fakti

15 Юни, 2016 18:59 3 211 13

Цветан Василев: Сламен Пламен

  • сламен-
  • пламен-
  • орешарски-
  • цветан василев

Сламеният премиер на Пеевски се изказа тези дни „компетентно“ по въпроса за фалирането на КТБ АД, пише Василев

Цветан Василев: Сламен Пламен - 1

„Сламеният премиер на Пеевски се изказа тези дни „компетентно“ по въпроса за фалирането на КТБ АД. Всъщност, едва ли би трябвало някого да учудва поведението на г-н Орешарски, след като се има предвид активната роля на неговите министри Петър Чобанов и Цветлин Йовчев в атаката срещу банката... А може би и многобройните посещения на Пеевски в правителствената вила по време на краткия му мандат не са били само на добра политическа воля?!“ Така започва коментар на Цветан Василев, публикуван в официалния сайт на банкера.

Ето какво пише още той:

Тенденциозни лъжи

Сериозен финансист, за какъвто г-н Орешарски претендира че е, би следвало да мисли, когато говори. Преди всичко, г-н Орешарски би трябвало да знае, че цялата банкова система нараства през този период, а особено банките с предимно българско участие. Основната причина за това е световната финансова криза от 2008-2009 г., която ограничи активността на чуждите банки в България предвид огромните проблеми на техните централи. Това в никакъв случай не трябва да се приема като негативна тенденция, защото той би следвало да си спомня, че по време на правителството на г-н Станишев, в което той беше финансов министър, делът на чуждите банки надхвърляше 85%, в това число на гръцките — над 30%. Дали той си представя как би функционирала икономиката на страната през следващите години, ако се разчиташе на тях? Да не говорим, че по това време бяха изтеглени милиарди кьм централите от банковия пазар в България. Изглежда обаче неговата памет е къса.

Освен това, г-н Орешарски би следвало да знае, че не правителството на г-н Борисов е отговаряло за контрола върху банките, а Българска народна банка. Факт е, че съюзниците на Борисов в първото правителство направиха всичко възможно да спрат развитието на КТБ АД чрез долнопробни сигнали до Европейската комисия в Брюксел относно концентрация на държавни пари и какво ли още не — сигнали, за които ЕК заключи, че нямат правно основание. Сега, след като със съвместни усилия всички успяха да унищожат банката, интересът към държавните пари спря, а балонът от лъжи се спука. И все пак, когато г-н Орешарски прави своите инсинуации (въобще не става по-убедителен, когато се позовава на поръчания пасквил на Аликс Партнърс), би следвало да е проверил, че през „инкриминирания“ от него период 2009-2014 г. капиталът на КТБ АД, вкл. и предоставения подчинен срочен дълг, е нараснал с над 330%. В абсолютни числа това представлява над 660 милиона лева. Този капитал е бил достатъчен да осигури стратегията за развитие на банката, увеличението на активите на която е съпоставимо с увеличението на капитала — около 340%.

През този период освен редовните одити от външни одитори и от инспекции на БНБ, банката е одитирана и от Голдман Сакс (във връзка с придобиването на дял от Оманския фонд). Наред с това, банката е одитирана при подготовката на проспекта във връзка с емисията от облигации на борсата в Дъблин през 2012 г. Нека все пак да напомня , че КТБ АД е единствената българска финансова институция, успяла да емитира облигации на международните финансови пазари. Разбира се, тук трябва да включа и редовните проверки от международната рейтингова агенция Мудис. Всъщност КТБ АД беше единствената българска банка с международен рейтинг, потвърден малко преди да бъде фалирана банката.

Двойни и тройни стандарти

Разбираемо е говоренето на сламения човек, който несъмнено е съучастник във фалирането на банката. Но не мога да подмина цинизма на претендиращ за интелигентен и ерудиран човек, твърдящ , че е „по-добре, че банката е фалирала, защото загубите щели да бъдат по-големи“.  Кои загуби намалихте, г-н Орешарски? Говоренето Ви в унисон с лакеите на Пеевски от прокуратурата, както и неговите плазмодии Чобанов и Ментата, е лесно обяснимо! Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството. 

Иначе, красноречиво доказателство за вашата „принципност“ са отпусканите два пъти от вас държавна помощ на ПИБ. Първият път дори почти криминално, скрито от публиката и от ЕК! Като показвате такива експертни познания, дали сте проверявали техните показатели, познавате ли техния кредитен портфейл? Нали знаете, че ще Ви заболи главата, ако го анализирате. Нищо, сега ще го боли главата принципния Димитър Костов, станал също така подлога на групата за унищожаване на КТБ АД. Ще ми е интересно как ще разглеждат експозициите на „несвързаните“ с Пеевски компании Водстрой98, ПСТ, Техноекспортстрой, ПСХ, Табак маркет, Дореко, Булгартабак, Хермес солар, Вили вист и не знам какво още към ББР и ПИБ?“

В заключение, Цветан Василев прилага линк към услужливо покрит анализ на Института за икономически и фискални изследвания (INSTITUTE FOR RESEARCH IN ECONOMIC AND FISCAL ISSUES) от май 2015 г. за КТБ АД: http://en.irefeurope.org/SITES/en.irefeurope.org/IMG/pdf/iref_fffn_15-05_bez.pdf

„Не, не потвърждава Вашето и на останалите кресльовци „компетентно“ мнение, но нали в „демократичните“ общества е така, г-н Орешарски?“, завършва банкерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биби

    0 0 Отговор
    Прав е г-н Василев - фактите и блотиката го доказват многократно. Освен това и Прокуратурата и Управителят на БНБ и редица други лица си послужиха многократно с лъжи, което освен, че е подсъдно за такива високопоставени длъжностни лица, сриващи реномето на държавни институции пред нас и цял свят, а и се причисляват в криминологията като - СЪУЧАСТИЕ в извършването на криминално престъпление. А това престъпление е фалиране на Търговска банка, използуване на служебно положение, със смешните мотиви, че Василев бил изнесъл с чували 205 млн, а после се описа, че били негов натрупан кейпитъл с годините. Това за успешен банкер не са големи пари - някои печелят милиарди по света. Интересното е и, че Аликс Партнърс Сирвис се оказа местен вариант на олигинала, създаден специално очевидно за да заблуди общественното мнение, че се работи с оригиналната фирма. А на практика нямат нищо общо - фирмата е създадена с единственната цел, да прилича на световната одиторскоконсултанска компания и поради приликатас името и, заинтересованите лица я причислиха с оригинала? Още по-странното е, че след като първоначално от охиса на оригиналната Аликс Партнърс отказаха официално, че са извършвали разследване на лицето Василев, впоследствие се изпрати официален документ, че такъв одит е проведен? Което поставя въпроса - КОЙ от местните от властта се е разтичал, какво е обещал и или и дал, за такива неща? Най-странното обаче е, първоначалният отказ да се гарантира имунитета на василев, както той поиска да дойде и да изясни фактите - което поставя въпроса - на КОЙ от власткта това пречи и с това преследва Василев с цялата бюрократична държавна машина и властта си?
  • 2 БАЙ ОЙ

    0 0 Отговор
    Еййййй не се спре ЦЕЦО Лъжецо да бълва глупости!!! Тоя виновен, оня виновен! А що не обясни от къде има пари да плаща на 20 глигана да го пазят вече повече от 2 години??????????? А от къде пари да купува цялата сръбска власт да не го екстрадират? Това са десетки милиони евро??????!??? А тоя льольо ХаБиби под мене се оаакал да пише глупости! Альооооо, колко ти плаща Цецо Лъжецо-айдука?

    Коментиран от #4

  • 3 ДО БИБИ

    0 0 Отговор
    АБЕ, ТИ ВЕРВАШ ЛИ СИ? Г-Н ВАСИЛЕВ ДА НЕ ТИ Е БИЛ ШЕФ?
  • 4 Биби

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ ОЙ":

    Не ми е шеф и не го защитавам, защото не му зная делата лично! Аз съдя по реакцията на държавните служители тук. Щом нямат яснотата да излязат директно и с чест и факти да изложат пряко мотивацията за деянията си, тогава те крият нещо от ЗАДКУЛИСИЕТО. А щом е така, мотивите им са лобистки предубедени. А да си лоби на няКОЙ, и да заемаш държавен пост, често зад кадър води до страшнви престъпления. Не, че тук е първица и по света? Въпроса лично, който бих задал към Прокурора на РБ и Управителя на БНБ и останалите висши длъжностни лица е - Защо не излязохте с ясните мотиви за престъпна дейност на лицето Ц.Василев, защо си послужихне с лъжи, защо моткахте разследването цяла година, защо се фалшифицираха и одита на КТБ и други неща? Ето тези вече са не само за разследване, а по старите Български закони и за разстрел! Те опозориха държавните институции! А за това прошка не може да има. но не са само те, пред тях и сега има много хиляди като тях. Ето това вече прави системата ДЪРЖАВА мъшина - истинска престъпна организацийка. Е, не е само тук - почти навред е, но тук за такава малка държава е страшно тежко. Така, че се заклевам - не съм лоби на г-н василев, нито зная делата му. но зная, че след като длъжностни лица в институциите и то на най-висше ниво открито вършат престъпления и са ненаказуеми за това, тогава плюя ви и на институциите държанти и на законите и и на лъжливите и обещания! Просто логика, факти! доволни?
  • 5 Мартин

    0 0 Отговор
    С тези словоизлеяния - Цветан Василев за пореден път доказва, че надига бутилката с уиски от ранни зори! Пълни глупости и отново той е прав, а КТБ е най-великата банка в света! Василев защо не вземе да пусне една публикация в своето блогче откъде има милиони за къща в Бояна и 325 000 лева за... дивани?! Откъде има пари за да живее в един от най-луксозните хотели в Белград вече повече от 2 години? От своята заплата в КТБ или от отпуснатите кредити на кухи фирми с назначени от него управители?
  • 6 емо73канар

    0 0 Отговор
    Ако под мен се интересуват от къде Цветан Василев има пари за хотел, охрана и други неща нека си пуснат интервюто му с Сашо Диков и го изгледат внимателно.Там е обяснено всичко за личните му финанси.На лакеите на Шиши искам също да кажа, че сме се наслуша ли на вашите лакардии, моля ви да ни ги спестите.И междодругото всички знаем каде е Василев, обаче напоследак Шиши го няма, да знаете къде е ???

    Коментиран от #10

  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Оффф, докога ще му четем тъпотиите на този!?
  • 8 Нанди

    0 0 Отговор
    Биби кои факти и доказателства имаш предвид по-точно? Би ли била по-конкретна? Защото до момента фактите, които са известни на обществото са, че Василев е управлявал КТБ като пирамида. Раздавал е кредити без обезпечение на кухи фирми близки до него самия и е използвал парите на вложителите, за да финансира страничните си начинания.
    Василев много смело нарича доклада на международната разследваща компания Аликс Партнърс поръчков пасквил, но на него просто не му изнася. А докладът за пореден път потвърждава, че именно той е отговорен за източването на КТБ.
  • 9 Катрин

    0 0 Отговор
    Емко, Емко, много вярваш на телевизията. Цялото интервю на Диков с Василев беше дирижирано. Не ти ли направи впечатление как Диков гледаше с отворена уста, все едно щеше да ми направи една св*ка и не задаваше никакви въпроси. Пиесата беше така поставена, че да се имитира интервю, за да може Василев да поднесе поредните си лъжи и манипулации. Наистина ли си мислиш, че това което се е случвало в банката или това подобие на такова е било оставало някак си в тайна от Василев? Наистина ли се върза, че Пеевски си е правил каквото иска в КТБ, а Василев като мажоритарен акционер и председател на надзорния съвет не е знаел? Всичко което каза при Диков може и да има някаква истина в него, но е 100% лъжа, че той не е участвал на всякъде и във всички схеми. Колкото до скромния начин на живот, отиди до Сърбия и виж. На мен приятели, които са ходили до Белград са ми разправяли, че Василев не живее в хотелчето, а си е купил къща в най-баровския квартал и е заобиколен само от посланици и богаташи. Ти продължавай да вярваш на телевизията и вестниците. Направо те съжалявам.
  • 10 Иван Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "емо73канар":

    Емчо73катинар, Шиши е добре, в Дубай е. Праща ти много поздрави и не забравяй да поздравиш и твоето шефче, което се издирва с червена бюлетина от Интерпол - Цецо Василев!
  • 11 Уффф

    0 0 Отговор
    А той самият нищо не е знаел и не е участвал в никакви подсъдни схеми, така ли?
  • 12 Дора

    0 0 Отговор
    Цецо пак почна да ръси глупости по медиите. Като го приклещят и почва поредната порция лъжи само и само да отвлече вниманието от себе си.
  • 13 Мел

    0 0 Отговор
    Ох до кога ще се продължава този цирк и виновници като Цветан Василев ще са на свобода?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове