697 0

Антитерористичният закон няма да позволи злоупотреби

Антитерористичният закон няма да позволи злоупотреби
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

Само за 48 часа тримата сирийци, които са обвинени от специализираната прокуратура у нас в намерения за тероризъм, са направили два опита за минаване през границата на Гърция. Първият на път за Турция неуспешен и вторият към България като са заловени от нашите гранични власти. Те са възнамерявали да стигнат до Сирия и да се включат в редиците на "Ислямска държава". Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по БНТ.

Тя увери, че антитерористичният закон, който днес народното събрание трябва да гледа на първо четене, няма да позволи злоупотреба. Извънредните мерки и по-сериозното ограничаване на права, които са заложени в този закон са предвидени само в случаи на наистина сериозна заплаха от тероризъм, каза Арнаудова.

Проектът дава право на органите да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет. МВР, ДАНС и военни могат да влязат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да рушат имущество. Армията ще има полицейски правомощия в случай на опасност.

Факти.бг припомня, че в Народното събрание за обсъждане се очаква да влезе проектът на закон за противодействие на тероризма, който правителството прие в началото на месеца. Той дава определени правомощия на силите на реда и ограничава някои граждански права. Според него полицията и армията ще могат да влязат в жилищата на цивилни граждани или да използват личните им автомобили, ако това се наложи, по време на антитерористична операция.

Органите ще могат също да задържат лица с неустановена самоличност, да контролират техническите средства на интернет, както и да поискат унищожаване на информация в зоната на операцията, ако тя застрашава живота и здравето на населението.

От неправителствения сектор изразиха опасения, че с него може да се злоупотребява с цел, например, безконтролно подслушване.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай