696 2

Президентските избори не са място за демонстрация на партийни амбиции

Калина Петрова

Изборите за президент не са място, в което партийните амбиции трябва да се показват и да се мерят. Това заяви по време на пресконференция зам .-председателят на ПП  АБВ  Ивайло Калфин. „Продължаваме усилията си за търсене на обща кандидатура от по–широк кръг леви, центристки  политически сили. Изчакахме всички процедури, за които бяхме помолени. Очакваме какво ще бъде решението на ръководството на БСП. След вътрешните им допитвания на референдума, които им дадоха мандат да търсят по-широка коалиция, и допитванията им за имена, очакваме да видим какви ще бъдат предложенията им и до колко ще имаме основа да търсим съвместно участие на вота“ , посочи Калфин.

Зам .- председателят на АБВ  изрази съжаление, че президентските избори, които са за лидер на държавата, не са лидерски въпрос вътре в самите партии. „Това е принципна грешка. Според нас има достатъчно политически аргументи да търсим алтернатива на политическа партия ГЕРБ на тези президентски избори. Казвам го  защото е видно, че партия ГЕРБ с около 30 процента долу горе от депутатите и 30 процента от общинските съветници, очевидно че това е популярността на ГЕРБ, но с тези резултати тя на практика държи всички основни власти, което прави едно несъответствие  между обществена подкрепа и отговорностите, които трябва да се понасят от една партия“.

Според Ивайло Калфин  партиите от левицата и центъра могат да променят управленското статукво. За целта обаче трябва да се направи силна кампания със силна кандидат - президентска двойка, която да се представи убедително. „Особено изборите за президент не са място, в което партийните амбиции трябва да се показват и да се мерят и мисля, че  АБВ  дава пример в това отношение с цялото си поведение. Разбира се, за да се получи нещо общо, би трябвало да има принос от всички страни. За нас е важен политическият резултат и за да се получи този политически резултат това ще бъде сериозна тежка битка, а не решаване на партийни и вътрешнопартийни амбиции“.

Думите на Калфин допълни зам. - председателят на АБВ  Румен Петков. Той коментира заявката на БСП  да води преговори по единната кандидатура и явяване на президентския вот с левите формации на 3-ти август. „На нас  ни коства наистина огромни усилия търсенето, стремежът да намерим обща, силна кандидатура. Не на последно място трябва да вземем предвид и тези предварителни, достатъчно шумни  декларации от типа: „Трябва да разговаряме, но  този не“. Така на  разговори с хора, с които държиш да имаш партньорски отношения, не се отива. Оставям на страни , че днес сме получили една „призовка“ за 3-ти август, да отидем на среща с БСП. Елементарното възпитание изисква да вдигнеш  един телефон и да попиташ: на 3-ти удобно ли е, или на четвърти, на втори? И така да намериш решение. Сега едва ли не ние тук трябва да седим на повикване и да тръпнем дали ще получим покана и когато я получим, който е с по-здрави глезени да отърчи първи. Не се прави така! Сигурно ще участваме в едни такива разговори, но този подход е много ярка демонстрация на това как не се прави. Ние търсим тази обща кандидатура, която да ни позволи не да правим кампания, а да спечелим кампания!“.

Във връзка с темата Петков посочи и още по-големия шанс на единната левица на тези избори, предвид изключително лошото управление на президентската институция от страна на посочения  от ГЕРБ държавен глава Росен Плевнелиев. „Най-силният елемент от президентстването  на Плевнелиев  е сега като млъкна. Сега почвам да откривам „плюсове“ в този човек. Може да мълчи, но плюсовете  му са до тук“.

В заключение Ивайло Калфин изброи и някои  от приоритетите за АБВ  за началото на следващия сезон в международен план. Според него партията ще положи усилия за намаляване на напрежението в региона на Черно  море. Той призова и за реакция на случващото се в Турция, където продължават масовите уволнения на служители от различни ведомства и затваряне на неудобни за правителството медии. По думите му Европа трябва да предприеме и активни мерки за ограничаване на бежанския поток, с който на Стария континент нахлуват и множество радикални елементи.

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:05  28.07.16
  Няма друга страна, в която да планират президентски избори без да има дори един кандитат 2 месеца преди изборите. Виждате ли в САЩ от колко месеца са издигнати кандидатите, какви дебати има, какви планове се представят и дори и предложенията за различни постове вече обсъдиха. Ако обявят кандидати през Август, изборите не може да са преди Март 2017. Ако са по-рано значи мафията си издига подходяща личност, нищо друго.
 • мъжкар
  Отговор
  2 20:21  28.07.16
  Който иска нека ходи АЗ лично няма да отида никога да гласувам защото изборите са нагласени предварително.

Напиши коментар:


Публикувай