1 360 0

Над 100 дка иглолистна гора гори в Ардино

Бойко Борисов разпореди да бъдат положени всички усилия за погасяването му

Над 100 дка иглолистна гора гори в Ардино
Снимки: Гюнер Шюкри
Милена Трачева

Повече от 100 дка борова гора пламна в петък преди обяд на територията на Държавно горско стопанство (ДГС)–Ардино, съобщи Изпълнителната агенция по горите.

От МВР заявиха, че огънят е пламнал край село Светулка. Няма данни за пострадали и застрашени хора. 

На места пожарът е прераснал във върхов.

Министър-председателят Бойко Борисов следи ситуацията с възникналия пожар край Ардино. Премиерът разпореди на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, да бъдат положени всички усилия по овладяването на пожара и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и осигурени екипи.

Главен комисар Николов информира министър-председателя, че към момента 140 служители от МВР, горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали и ДГС Ардино и доброволци работят за прекратяване на разрастването на огъня. В погасяването на пожара участват още два хеликоптера Ми-17 на Военновъздушните сили, 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

Пресеченият терен и вятърът допълнително усложняват работата на екипите и затрудняват използването на пожарна техника.

Усилията на екипите основно са насочени към предотвратяване навлизането на пожара в съседен голям иглолистен горски масив.

Междувременно от МВР съобщават, че напълно е локализиран и ограничен пожарът, който пламна край ямболското село Малко Шарково. Огънят е засегнал над 2000 дка ниска растителност и лесонепригодни площи.

Продължават усилията на пожарникари, служители на местното горско стопанство и 35 военнослужещи за пълното доизгасяване на огъня.

Причините за пожарите са в процес на установяване.

Смолян / България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай