1 096 1

България и Гърция с общи позиции пред ЕС по нерешените проблеми на миграцията

Калина Петрова

България и Гърция действат в синхрон в областта на отбраната и ще изразяват общи позиции пред Евросъюза по нерешените проблеми на миграцията, каза българският премиер Бойко Борисов след срещата си с премиера на Гърция Алексис Ципрас.  Всички министри и от България и Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет. „Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, заяви Борисов. Отчитаме всички рискове пред страните ни.

През есента ще има и допълнителна среща по темата с фермерските блокади от гръцка страна по границата ни:

Имам уверенията на премиера Ципрас, а и на министрите, че ще направимоще през септември двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата! В същото време, този проблем, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, да направим така направим нашите системи за предупреждение… и 80% само от язовирите само да бъдат пълни на есен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим“.

Ципрас обяви, че е постигната договорка пристанищата Бургас и Александруполис да се свържат, както и да се засили сътрудничеството по енергийните проекти.

Той допълни, че е много щастлив от заявеното сътрудничество между двете страни сферите на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта, енергетиката. „Регионалното министерство направи много, за да се съединят двете държави. Всички министри и от двете страни полагат огромни усилия тази територия - на България и Гърция да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет“, подчерта българският премиер. „Ние не насочваме нашето внимание към други страни, държави, които не са членки на ЕС и НАТО, но така или иначе отчитаме всички рискове, които има за нас“, отбеляза той. „Затова съм много доволен, че поне в някои сфери вече имаме голям напредък.

Подписана бе Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата между правителството на Република България и правителството на Република Гърция за периода 2016-2018 г. (подписана от министрите на външните работи Даниел Митов и Никос Кодзияс) и на Съвместната програма за действие в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономиката, развитието и туризма на Република Гърция за периода 2016-2018 г. (подписана от министрите Николина Ангелкова и Йоргос Статакис).

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гьобелс
    Отговор
    1 19:57  01.08.16
    Нашия зеленчук е много фотогеничен!

Напиши коментар:


Публикувай