1 123 4

Законно ли е предаването на Бююк на Турция?

Тази седмица българските власти предадоха на Турция бизнесмена Абдуллах Бююк. За него  Анкара твърди, че е близък съратник на Гюлен и ковчежник на неговата организация, която Ердоган и неговото управление нарича терористична и която вини за опита за преврат през юли. Предаването на Бююк на турските власти предизвика дискусии у нас доколко законно е станало това.

„Няма нарушение на закона”, коментира в предаването „Събуди се” проф. Божидар Димитров. „Тъй като не съм юрист, проверих при няколко висококвалифицирани юристи дали има нарушение на закона. Не няма нарушение, включително и на Конституцията”. 
 
„Въпросният Бююк обижда моята страна, когато не се регистрира тук. Той няма никаква регистрация, пребивава нелегално в България, кой знае с какво се занимава”, коментира проф. Димитров. „Бююк е ислямист, защото Гюлен, неговият тартор, е исмялист, също като Ердоган. Мечтае за вселенска ислямска държава, първоначално в Турция, после в целия свят. Това е същността на ислямската доктрина. Това не е религия, това е политическа доктрина”, коментира професорът. 
 
Според него Бююк е нарушил българския закон. 
 
„Бююк е много богат. Познавам такива хора, те нарушават българските закони. Той го е нарушил жестоко. Казват с презрение за България: „Български чиновник, с моите пари мога да купя който си искам български чиновник”. Е, не винаги може. Както видяхте, хванахме го за ушите и го изхвърлихме. Това трябва да бъде съдбата на всички такива”, коментира професорът. 
 
Той критикува и протестиращите срещу предаването на Абдуллах Бююк на турските власти. 
 
„Обърнахте ли внимание кой протестира – адвокати, които се занимават с дела в Страсбург. И трима юнаци от „Протестна мрежа”, некъпани от една седмица, с мазни коси, със саморъчно написани лозунги. Знам как стават тези протести – срещу 40 лева”, коментира проф. Димитров. 
 
Според бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов нещата не стоят така. Първо, не ставало ясно дали Бююк е екстрадиран, експулсиран или депортиран.
 
„Когато говорим за депортация, това е един от мотивите, които властите посочиха – че няма валидни документи, няма основание да пребивава у нас. Експулсиране обаче значи, че става въпрос за лице, което е заплаха за нашата национална сигурност. Тази оценка за тази заплаха може да се вземе само от един компетентен орган, това е ДАНС. И то не целия ДАНС, а там е контраразузнаването”, обясни Георги Димов. Сега, по думите му, има нещо като депортиране и експулсиране. 
 
„Нарушено е върховенството на закона. Има решения на две съдебни инстанции. По Конституция над съдя няма никой. Иначе не сме правова държава”, коментира Димов.
 Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ШЪЙ
  Отговор
  1 09:19  14.08.16
  Свършено е - манафина си е при своите, те как ще си го онождат си е тяхна работа. Айде стига повече приказки.
 • по темата
  Отговор
  2 10:50  14.08.16
  В България има 150 000-ди нелегални терориста, които си живуркат и никой не мисли да ги връща обратно, тогава, а за въпросния Бююк е имало решение на съда на две инстанции, да не се предава на Турция, престъпниците в управлението пренебрегват закона, което дава да се разбере, че в България вече действа не съда, а закона на улицата - всеки да хваща каквото може и да дава правосъдие на чиновническата бюрократична мафия както намери за добре.

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  3 17:28  14.08.16

  До коментар #2 от "по темата":

  От тия 150хил пришълци-скакалци САМО ЕДИН си е харесал Ердоган,но ти и него не даваш...Егати стиснатия човек!

  Коментиран от #4

 • 4 21:55  14.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай