1 052 0

Огромен пожар в Хасковско

Хеликоптер се включи в борбата срещу огнената стихия

Снимки: БТА
Снимки: БТА

Между 40-45 хиляди декара площ обхвана огромния пожар между селата Изворово и Дрипчево, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. Хеликоптер се включи в борбата срещу огнената стихия в неделя сутринта.

Кметът на Oбщина Харманли Мария Киркова обяви в 18.00 часа в събота бедствено положение за селата Изворово и Дрипчево. Чрез него се предприемат спешни мерки за овладяване на ситуацията в застрашените села. На място кметът на Харманли създаде и кризисен общински щаб, който работи по пресичане на разпространението на пожара и уведомяване на местното население, с цел предотвратяване на нещастни случаи или готовност за евакуация. Към 22.50 часа пожарът до село Изворово бе спрян. Живеещите в крайните къщи са предупредени, но за сега не се налага евакуация на жителите им. От Община Харманли уверяват, че са са в пряк контакт на място с всички възрастни и трудноподвижни хора, но опасност за никой няма. Фронтът е в посока село Дрипчево. 

След относително спокойната нощ за хората от село Изворово, сутринта в неделя комплексните действия по овладяване на пожара продължават. На място са 14 пожарни екипа, гасителна техника на горските, военните от хасковското формирование 52 740 от рано сутринта са разпределени по фронта на пожара в гората.

Две тежки верижни машини от Марица Изток са готови да влязат и да правят просеки. Бедственото положение остава в сила. От община Харманли осигуряват медицинска помощ, храна и вода за населението и противопожарните екипи.

От 5.00 ч тази сутрин в гасенето на огъня се включиха 29 военнослужещи и един цивилен служител от военното формирование 52 740 - Хасково със специализирана техника. Действията им са в землището на село Оряхово, Община Любимец.

В 10.03 ч от 24-та авиобаза Крумово излетя хеликоптер Ми-17, който ще се включи в погасяването на огъня от въздуха. Използването на летателната техника от авиобазата в Крумово се налага заради труднодостъпния пресечен терен.

 

Хасково / България


Още по темата

 • Пожарът в Сакар планина е засегнал 5 000 дка гора

  Пожарът в Сакар планина е засегнал 5 000 дка гора

  Огнената стихия в Сакар планина беше овладяна, след като борбата с нея продължи цяла нощ. Големият пожар в района обхвана 50 ...
  22.08.2016
  713
  1
 • Огнен ад в Сакар

  Огнен ад в Сакар

  Жителите на харманлийското село Изворово са предупредени за евентуална евакуация, заради големия пожар, който избухна вчера и обхвана близо 50 хиляди ...
  21.08.2016
  1 187
  0

Напиши коментар:


Публикувай