690 3

Майки на деца с увреждания искат повече помощ от държавата

Те настояват да получават поне две минимални заплати на месец

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават поне две минимални заплати на месец за "Лична помощ" - за това настояват майки, които готвят национален протест на 14 септември, съобщи bTV.

Искането е достъпът да е единствено на база индивидуалните нужди, а средствата да се отпускат след анализ и преценка на  отговорните институции.

Национално представителните организации на хората с увреждания  също изпратиха искания до социалния министър - искат да се осъвремени списъкът с медицинските изделия и помощните средства, за които държавата отпуска средства за купуването им.

Като личен асистент на дъщеря си по програма на Столичната община Красимира Обретенова  получава 430 лева заплата.  За да оцелеят, вкъщи прави сувенири и ги продава.

Красимира и още няколко родители са завели дело в Страсбург  заради ниското заплащане, което получават като лични асистенти спрямо това, което държавата дава на приемните родители.

Искат сумата да е поне две минимални заплати месечно.

Родителите настояват достъпът до  "лична помощ" да е само според индивидуалните потребности. Сега програмите имат различни изисквания - за заетост на хората с увреждания или пък за доход на семейството.

„Премиерът Бойко Борисов беше обещал такива реформи още 2009 година лично на мен и група родители, които имахме среща с него, до този момент не е направено абсолютно нищо", коментира Красимира.

Антоанета Витева също е сред майките, за които грижите за дъщеря й са всичко. Петя е почти на 18 години с тежка форма на епилепсия. В списъка с медицинските изделия и технически средства които държавата плаща обаче, ,липсва специална каска, която предпазва от травми при пристъп.

„Петя например 2 пъти си е цепила главата и сме ходили в „Пирогов” да я шият, всичките ни деца са с такива травми, така че тези каски са много полезни и  необходими", обяснява майката.

Родителите настояват в списъка да се включи и специална алармена система, която предупреждава, когато болният получава пристъп.

Родителите заплашват с гладни стачки, ако не бъдат чути.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иванова
  Отговор
  1 00:30  09.09.16
  В момента готвят промяна как да вземат и минималната сума от инвалидите и мизерните им пенсии.Нищо няма да увеличат.Искат да измрат по-бързо от глад и в мизерия за да остане повече за тях.Пенсионери и инвалиди са обречени.
 • asddsa
  Отговор
  2 00:38  09.09.16
  А как може да пусна жалба до Страсбург ?
 • ВВВ
  Отговор
  3 11:34  10.09.16
  УЖАС!!!

Напиши коментар:


Публикувай