813 0

ЦИК зове с писма 18-годишните да гласуват

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

ЦИК ще изпраща писма до всички 18-годишни младежи, за да ги мотивира да гласуват. Това решиха от комисията на едно от последните си заседания, съобщи в. "Монитор". За целта те ще искат дирекция „ГРАО“ към регионалното министерство да им предостави информация с трите имена и адресите на младежите, навършили пълнолетие за времето от местните избори миналата година досега. В писмата от ЦИК ще разяснят на тинейджърите какви са техните избиратели права. Според членовете на комисията така ще се покаже лично отношение към всеки един от тях, още повече, че според новите изборни правила гласуването е задължително. От ЦИК се позовават и на практиката в редица евространи, където изпращат по пощата различи разяснителни материали по време на кампанията.

Данъците без промяна, повече пари за здраве и образование

Бюджет 2017 ще бъде планиран с минимален дефицит, клонящ към нула, а във финансовата рамка на държавата за догодина не е заложена промяна на данъчната политика. Това обявиха пред в. „Труд“ заместник-председателите на Комисията за бюджет и финанси в парламента Диана Йорданова (ГЕРБ) и Димитър Танев (Реформаторски блок). Те са единодушни, че основни параметри в бюджета ще са секторите здравеопазване и образование. „В момента вървят процедури и се водят разговори с експерти от различните министерства. Скоро ще имаме конкретни параметри по отделни пера“, уточни Диана Йорданова.

Биопроизводителите ще връщат пари от евросубсидии заради поправка в закон

Биопроизводителите се оказаха в затруднено положение заради поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Екостопаните рискуват не само да не получат евросубсидии за 2017 година, но и да връщат вече взетите европари. Засегнати са производителите на трайни насаждения и животновъдите, като хората в бранша могат да загубят хляба си, съобщиха за в. "Дума" биопроизводители. Поправките в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ще попречат на фермерите отново да стопанисват същите масиви догодина, които са обработвали предната година. Биопроизводителите имат петгодишен ангажимент да обработват една и съща земя. Ако не могат да изпълнят изискването на Брюксел, ще загубят не само субсидиите си, но ще трябва да връщат и вече усвоените пари.

Военният министър почете загиналите войници от Осенец

Тази есен честваме 100 годишнината от Тутраканската епопея. Отбелязахме юбилейните битки от Първата световна война с откриването на паметника на генерал Колев в Добрич.Тържества имаше и пред паметника на българските войници в Гюешево, предстои да отбележим паметта на загиналите в битката при Камакчалан. Това обяви военният министър Николай Ненчев в разградското село Осенец, където участва в тържества по случай юбилейната годишнина от Тутрканската епопея, пише в. "Стандарт". Пред изцяло обновения с дарителски средства войнишки паметник министър Ненчев заяви, че мемориалите на войнската слава у нас са символ на национално самочувствие и жалони на гордостта на българския народ.

Министър и еврокомисар заедно в Букурещ

Министърът на туризма Николина Ангелкова и европейският комисар по регионална политика Корина Крецу са били заедно в Румъния, пише в. "24 часа". “Разгледахме едни от най - посещаваните забележителности на Букурещ - Националния музей на селото, Патриаршията и църквата “Св. Димитър Басарбовски”, катедралата “Св. св. Константин и Елена” и църквата “Св. Спиридон”, написа Ангелкова в социалната мрежа. Според запознати Крецу е показала и църквата, където се е венчала.

България


Напиши коментар:


Публикувай