764 0

КНСБ: Час по-скоро да влезем в Шенген заради бежанците

Според синдиката ситуацията с мигрантите у нас ескалира и са нужни конкретни мерки

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

България не може да е в периферията на Европа и трябва час по-скоро да влезе в Шенген, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров по време на форум за бежанската криза, на който се очакваше да присъства и премиерът Бойко Борисов.

Според КНСБ ситуацията с мигрантите у нас ескалира с всяка следваща седмица и са нужни конкретни мерки. Според МВР пък границата ни се охранява добре. Сред гражданите се създава определено напрежение, заради профила на мигрантите, които влизат в България, казаха още от министерството.

Според КНСБ това е точното време да влезем в Шенгенското пространство, въпреки изказването на Борисов, че това не е от интерес за страната ни в момента. По думите на Димитров усилването на помощта за външната граница на ЕС трябва да бъде допълнено с ангажименти за разширяване на Шенген.

„След като се потвърди споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, не можем да твърдим, че то е гарантирано. Проблемът пред България е какво ще стане, ако сценарият на турския президент Реджеп Ердоган се случи при неизпълнение на споразумението и не се либерализира визовият режим“, зави той.

През септември броят на бежанците, които са се опитали да влязат в страната ни, е намаляла с 1/3 спрямо същия период на миналата година. Над 70% от хората, които са преминали границата ни, са млади мъже от Афганистан. Според институциите проблеми за страната създават и децата, които влизат в България без родителите си. Само през юли са регистрирани 144 такива случая.

Днес отново са задържани 18 нелегални мигранти край Драгоман при опит да преминат нелегално границата ни със Сърбия. 15 от мигрантите са жители на Афганистан, Пакистан и Ирак и са регистрирани в Държавната агенция за бежанците.

През изминалото денонощие граничните полицаи в Елхово са предотвратили 6 опита на 87 чужденци да преминат незаконно турско-българската граница.

България


Напиши коментар:


Публикувай