1 089 0

Колко са мераклиите за президентския вот?

Документи в ЦИК са подали 11 партии, 5 коалиции и 15 инициативни комитета

Венцислав Михайлов

Днес беше последният ден, в който партии, коалиции и инициативни комитети можеха да подадат документи в ЦИК за участие в президентските изори на 6 ноември.

Документи са подали 11 партии, 5 коалиции и 15 инициативни комитета. Така максималният брой кандидати може да достигне 31, ако всички получат регистрация.  Експерти отбелязват, че част от подалите документи могат и да не издигнат кандидати.

Днес документи подадоха двойката Татяна Дончева и Минчо Спасов, издигнат от коалиция "Движение 21 - НДСВ".

Дончева обяви, че ще разчитат и на протестния вот, и имат потенциал да се противопоставят на статуквото, олицетворявано от ГЕРБ. Инициативен комитет е внесъл днес кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски за президент и на бившия министър на транспорта Данаил Папазов за негов вицепрезидент.

Управляващата партия ГЕРБ подаде документи първа, но все още не е казала коя ще е кандидатпрезиденстката й двойка. Очаква се да я обявят на 2 октомври.

ЦИК отказа регистрация на един инициативен комитет - за издигането на Атанас Маринов Йорданов за независим кандидат за президент и на Муса Алиев Хюсеинов за независим кандидат за вицепрезидент, сочи справка в регистрите на ЦИК.

Днес изтече срокът за регистрация в ЦИК за участие в информационната кампания за национален референдум, който също ще е на 6 ноември. За тази кампания ЦИК е регистрирала 11 партии, три коалиции и 23 инициативни комитети.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай