1 148 0

Скандал в парламента за промените в Изборния кодекс

Венцислав Михайлов

Парламентът започна заседанието си с половин час по-късно, защото за пореден път трудно събра необходимия кворум. Обсъждат се 12 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Промените ще бъдат направени по време на провеждащата се предизборна кампания.

„Безобразие е тази промяна 10 дни преди изборите“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И зададе четири въпроса на управляващите - какво правят в момента, защо го правят, какъв ще е резултатът и каква е алтернативата?

След изказването й Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт показа флашка от трибуната, в която по думите му има компромати срещу нея.

Нинова отвърна с въпрос защо флашката не е дадена в прокуратурата.

„Не ви стиска. Един размахваше същата флашка - Яне Янев, и сега е осъден за клевета, а Бойко Борисов го прибра за съветник. И вие ли ще му ставате съветници! Халал да сте му такива съветници", заяви тя.

По думите й на балотажа на 13-и ноември БСП ще победи.

„Никакви флашки, никакви листове. Има в един сайт с факти и документи, че Корнелия Нинова притежава 37% от приватизационно дружество. Корнелия Нинова я наричам г-жа 37 %", заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

Той посъветва лидера на социалистите да влезе в този сайт и да види какво пише, но не уточни кой е той.

В управляващото мнозинство се стигна до консенсус таванът за броя на секциите в чужбина да отпадне, но само за държавите от ЕС, а квадратчето "Не подкрепям никого“ да се отчита при определянето на изборните резултати при мажоритарните избори - за президент и за кмет, но не се брои при пропорционалните - за парламент, за представители в Европейския парламент и за общински съветници.

Най-много са изказванията, свързани с гласуването в чужбина. Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни защо ограничението за разкриване на секции не трябва да важи само за страните от Европейския съюз.

И Република България е член на Европейския съюз, и по отношение на нас действат ред общностни правила. Имаме органи, които действат на ниво Съюз, имаме изградена непрекъсната комуникация, включително прилагаме изискванията на Европейската конвенция за правата на човека, припомни Данаил Кирилов.

Борис Станимиров от Реформаторския блок защити позицията въобще да отпадне тавана за разкриване на секции в чужбина.

В Турция, от която очаквахме да се случи много голяма активност за гласуване, бяха подадени заявления за гласуване в 37секции, само 2 секции повече от това ограничение от 35. В същото време само във Великобритания заявленията са за 46 секции, т.е. виждаме, че числото 35 практически не ограничава гласуването в Турция, пресметна депутатът от Реформаторския блок.

Лютви Местан разпалено обясни, че целта е да не могат българските граждани в Турция да гласуват.

Второ качество хора ли са, питам от високата трибуна? И лишаването им от правото на глас е нов Възродителен процес, престъпление, което няма да издържи на оценката на времето. Що се отнася до другото ни предложение - отпадането на забраната за ползване на други езици - това ограничение противоречи на Европейската конвенция за правата на човека. И ако утре ме чуете да говоря на официалния език и със задължително осигурен превод поздравя избирателите и на майчиния си език, дори 15 хиляди глоби да наложите, съдът в Страсбург ще ги отмени, предупреди Лютви Местан.

Ограничението от 35 за страна, която е извън Европейския съюз, даде повод на Тунчер Кърджалиев да каже, че истинската цел е преднамерено, арогантно, предубедено изтръгване на права от пълноправни български граждани. Заради тези причини трябва да знаете, че ДПС е обречена да съществува и процъфтява. Вие ни подарявате кауза след кауза, посочи депутатът от Движението на Доган.

За ДПС предсрочните парламентарни избори през април-май са неизбежни, тъй като сегашното грозно и уродливо управление на страната трябва да приключи, поиска Тунчер Кърджалиев.

"Гладна кокошка просо сънува", репликира депутатът от Патриотите Искрен Веселинов. "Вие сте като едно голямо семейство, но семейство Адамс", обяви Кърджалиев. Той определи разчитащата на подкрепата на Патриотичния фронт (ПФ) коалция между ГЕРБ и Реформаторския блок като "политическо кръвосмешение".

От септември ДПС говори за предсрочни парламентарни избори след президентските, но за първи път конкретизира кога трябва да се проведат те. Мотивът - не можело да има мнозинство, в което да участват "националистите".

Реформаторът Димитър Делчев обясни защо промените се правят в 12 без 5.

Когато има проблем, Народното събрание трябва да решава този проблем, а не да се прави, че не чува и не вижда, да бездейства, смята Димитър Делчев.

България


Напиши коментар:


Публикувай