2 406 15

Плевнелиев отговори на Борисов

Не съм част от задкулисие и никога не съм бил, заяви президентът

Плевнелиев отговори на Борисов
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос по повод участието му в първото правителство на министър-председателя Бойко Борисов.

По думите на Борисов, Плевнелиев заедно с други министри от първия кабинет на ГЕРБ, са били предложени от Кръга "Капитал" и Иво Прокопиев.

„В средата на предизборната кампания за избор на президент и вицепрезидент отново се прави опит гражданите да не чуят най-същественото. Важният въпрос е какво кандидат-президентите смятат да направят за България през следващите пет години; кои са проблемите на България и как те смятат да ги решават; да бъдат честни към българския народ и да обяснят на избирателите какво смятат да свършат, така че народът да вземе съзнателно решение и да направи съзнателен избор“, апелира държавният глава пред журналистите в Благоевград.

Президентът призова който и да е следващият президент, в оставащите дни до изборите да даде отговори на важните въпроси – как ще работи по проблемите на сигурността в региона; как ще работи по кризите – от миграционната, тероризма и отношенията с Русия до вътрешните за страната кризи - как ще работи срещу задкулисието, „така че България да е по-малко зависима от „каки и батковци“, които се събират някъде и решават нещо“.

„Наблюдавам внимателно предизборния дебат и не съм оптимист. Апелирам политическите лидери да използват оставащите дни, за да проведат качествен дебат по проблемите на България, на Европа и на света и по техните решения. Ако продължават да се замерват с „каки и батковци“, това не е честно към българския народ“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до разговор между „две каки“. По същия начин не приемам начинът, по който се сформират правителствата в България, да бъде сведен до „двама батковци, които си говорят“. Ако това е така, значи задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил“.

Държавният глава припомни, че през 2009 г. е бил сред водещите мениджъри в страната, член на бордовете на най-големите индустриално-търговски и работодателски организации у нас, и е бил част от икономическия експертен екип на ГЕРБ. „Тройната коалиция по това време не даваше отговори на кризата. Не бива дебатът във връзка с бъдещите президентски избори да бъде сведен до това кой с кого си е говорил в миналото. Не съм бил част от тези разговори. Ако бях посочен от някого, щях да бъда зависим от него. Ако бях зависим, това щеше да проличи при създаването на двете служебни правителства, които създадох на основата на ясни ценности и след много дебати кой е най-точният за конкретен пост, така че да може да помогне на България в един труден момент“, заяви държавният глава.

„Работил съм с пет правителства, като две от тях съставих“, напомни още Росен Плевнелиев. „Мога да застана зад всеки свой министър и да посоча защо е станал такъв, какво е трябвало да направи, за да помогне на България. Нека останалите, които направиха правителства, да излязат и да кажат на основата на какви принципи са сформирали тези правителства“, призова държавният глава.

„Влизането ми в политиката е резултат от последователните ми действия в условия на криза и като активен български гражданин, който търси решения в тежък за България момент. Влязох в политиката, не защото някой ме е посочил и съм зависим от някого, а защото исках да помогна на България. След две години като министър и пет години като държавен глава стоя гордо и с равносметката, че помогнах на България в труден момент. Действах независимо и по съвест“, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни още, че по време на първото сформирано от президента служебно правителство бяха въведени правилата за депозиране на публични средства в търговски банки. „Като държавен глава бях единственият български политик за целия период на преход, който се изправи срещу икономическия интерес на българската олигархия, като наложи тези правила. Има още много какво да се свърши срещу олигархията и задкулисието в България. Нека всички кандидат-президенти да излязат и да кажат има ли задкулисие в България, кое е то, как функционира, кой и по какъв начин смята да се пребори с това задкулисие. Вярвам, че решенията, които съм предлагал, намаляват неговото влияние“, каза още президентът.

„Ако политическите лидери продължават по най-изгодния за тях начин да се замерват с безсмислени разговори и да бягат от съществото на дебата за това какво ще свърши следващият държавен глава, ще втвърдя тона още повече. Нека през следващите дни на кампанията да покажем уважение към българския избирател, като му кажем какво ще направим за България“, апелира Росен Плевнелиев.

Държавният глава обяви, че до приключването на своя мандат ще направи подробен отчет пред българския народ. „Ще отчета всяко свое действие, всяко решение. Българите ще чуят истината от своя президент, а не подметнати думи“, заяви Росен Плевнелиев.

Благоевград / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 13:48  25.10.16
  Че то няма задкулисие, всичко си е ясно, просто 99% от политиците са невъзможни гьонсурати и правят всичко възможно да се задъжат на власт, вкл. и извършвайки всякакви престъпления и озурпирайки и съдебната и изпълнителната власт. A ти си част от посредствената мафия на боко тичквичков и си нaй-големия му палячо!
 • Картър
  Отговор
  2 14:23  25.10.16
  Роско ще бъде запомнен единствено с гротесните си изявления срещу Русия, щедро възнаградени от унгарския м....л Сорош, агент на ЦРУ.
 • Роска
  Отговор
  3 14:32  25.10.16
  Плевню,кака,ти си Мазен,ухилен и жалък,ламтящ да избяга от ценностите на родината си,на семейството си....то какво семейство...
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  4 14:47  25.10.16
  Той този никога не е бил част от нищо.Освен от кукления театър на Боко пожарникаро.

 • mihala
  Отговор
  5 15:39  25.10.16
  Интересно ще ми бъде ако отчете какво са свършили назначените от него министри.Когато се възлага и се изисква.
 • стоян георгиев
  Отговор
  6 16:28  25.10.16
  единствения адекватен български политик.за съжаление нито бе разбран нито пък би могъл да помогне. за критикуващите го само едно ще кажа.нито един от вас никога няма да бъде близо до неговите успехи.жалко обаче че именно такива хора дават мнение за него ,колко бил слаб и т.н. всъщност тва е българския манталитет на тотално одричане на успелия в честна игра и търсене на тиранина :)!та квото си пожелавате тва ще получите скъпи избиратели!

  Коментиран от #7, #12, #13

 • Трол
  Отговор
  7 16:41  25.10.16

  До коментар #6 от "стоян георгиев":

  Хихихихиихи! Виждал ли си Пухльо? Средно между п...@ и мухльо!

  Коментиран от #8

 • стоян георгиев
  Отговор
  8 16:56  25.10.16

  До коментар #7 от "Трол":

  не съм виждал,но съм те виждал теб като влизаше през феиса и много приличаш на описаното.

  Коментиран от #10

 • душичка
  Отговор
  9 17:00  25.10.16
  С какво го запомних този човек? - Чинно предан на ГЕРБ и Борисов или поне нищо тяхно не е оспорил; Не разбира нищо от геополитика, дори е по-добре да не взема страна; Обича да се смее, весел човек е; Бърка интонацията при четене; Факт е, че е интелигентен и владее чужди езици. Не разбрах защо е изгонен от Борисов. Никой нормален не може да оцени този мандат като успешен за президентската институция, за ГЕРБ да може се каже.
 • Трол
  Отговор
  10 17:28  25.10.16

  До коментар #8 от "стоян георгиев":

  Неее, триполово, това е било огледалото ти! Нямам Фейс или Туитър.
 • Иванчо убиецът на Асеня
  Отговор
  11 17:42  25.10.16
  И двата са за доживотен затвор. Жалко е, че подложените на жесток геноцид, нямат право на кървава мъст. Не е правилно! В МНО е трениран за детектор на лъжата. Правилният въпрос е "Зависим от ли си от Турция?". Впрочем дори да е независим враг на България, това не му намалява присъдата.
 • tost
  Отговор
  12 19:27  25.10.16

  До коментар #6 от "стоян георгиев":

  Стойко,ми той тоз е „кукла на конци“
 • кроко
  Отговор
  13 19:48  25.10.16

  До коментар #6 от "стоян георгиев":

  Абе дори и да приемем че е въпрос на „вкус” дали му е успешен мандата, няма как да отречеш че никаква честна игра не е спечелил - и той като ГРОБ спечели изборите с машинации, а и всеки знае че тиквата не го е издигнал за президент, щото е най-подходящия за поста.
 • Комарджията
  Отговор
  14 19:52  25.10.16
  ЩЕ УВАЖАВАТЕ ВАШИЯТ ПРЕМИЕР БОЙКО БОРИСОВ, ЗАЩО ЛИ ? ЕМИ ЗАЩОТО В ТАЗИ ДЪРЖАВА НЯМА ДРУГ КОЙТО ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА ВАС, ИМА ГИ ПО-БЛАГИ, ПО-СЛАДКОДУМНИ, ПО ПРЕМЕРЕНИ..... НО НИТО ЕДИН НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО ЗА ВАС

  Коментиран от #15

 • я ся де
  Отговор
  15 21:19  25.10.16

  До коментар #14 от "Комарджията":

  Ако беше направил за нас, щяхме да го уаважаваме. Но понеже прави само за себе си и чужди интереси, няма как да уважаваме един подлизурко, дето пита Ердоган и Меркел какво да прави след като са му снесли новите инструкции от американското посолство. Ясно ли е, конь?

Напиши коментар:


Публикувай