1 103 1

Подписахме меморандум по киберсигурност с НАТО

Снимка: МО
Снимка: МО
Калина Петрова

Министърът на отбраната Николай Ненчев подписа днес в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия, Меморандум за разбирателство в областта на киберотбраната между Република България и НАТО. Меморандумът влиза в сила от датата на подписването без последващо утвърждаване, така както е формулирано в Решение на Министерския съвет №689 от 18.08.2016г.

„С подписването на меморандума за сътрудничество между Република България и НАТО в областта на киберотбраната ще се улесни процесът на споделяне на информация и оказване на експертна помощ от Алианса, при поискване от наша страна“, отбеляза министър Ненчев.

От своя страна помощник генералният секретар по нововъзникващите предизвикателства Сорин Дукару подчерта важността за  координиране на усилията в областта на обучението, квалификацията и съвместните учения.

България е сред водещите страни, подписали меморандума в изпълнение на решенията от Варшава за обявяването на киберпространството като отделен домейн в НАТО. Това ще допринесе за повишаване на националната сигурност, ще създаде условия за развитие на иновативна индустрия и сигурността на гражданското общество, както е заложено в приетата през юли т.г. Национална стратегия за киберсигурност и киберустойчивост.

 „Меморандумът е следваща стъпка в развитието на механизма за сътрудничество и взаимодействие с НАТО, включително за изграждане на съвместни способности и защита от кибератаки. Така ще се създадат условия за повишаване на  ситуационната осведоменост и за изграждане на национални способности,  съвместими с тези на съюзниците“,  изтъкна Георги Шарков, национален координатор по киберсигурността.

 

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • джо фрейзер
    Отговор
    1 21:01  26.10.16
    О ,ще измъд.ат троловете ? Какъв ужас!

Напиши коментар:


Публикувай