1 582 2

Спасено от удавяне лешоядче в схватка със скален орел

Снимка: Нов живот, Ивайло Иванов
Снимка: Нов живот, Ивайло Иванов
Анжелина Димитрова

Младият белоглав лешояд, който това лято бе спасен от удавяне във водите на язовир „Студен кладенец“ от рибари, вече мери сили със скалните орли, пише „Нов живот“. В началото на тази седмица Звезди бе „хванат“ в любопитната схватка от фотограф на една от площадките за подхранване  на лешояди в района на Маджарово,  Източните Родопи. Снимките и историята запечатана от Ивайло Иванов от Хасково предизвикаха сериозен отзвук сред любителите на красивите снимки и  дивата природа.

В началото на август благодарение на бързата намеса на местните хора току що излетяло от гнездото белоглаво лешоядче бе извадено от водите на язовирa. След „спасителната акция“ замръзналата птица бе предададена на експерти  на фондация По-диви Родопи и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които първи реагираха на подадения сигнал до РИОСВ Хасково и Спасителния център за диви животни Зелени Балкани за бедстваща птица. Няколко дни по-късно белогловото лешоядче Звезди се възстанови и бе освободено на площадката за подхранване на лешояди в резервата „Вълчи дол“. Междувременно специалисти  от Българското дружество за защита на птиците поставиха на младата птица крилометка, пръстен и сателитен предавател, благодарение на които успяхме да разпознаем Звезди и проследим интересни факти от неговия живот.

Едва няколко месеца по-късно лешоядчето е добре, вече се чувства достатъчно силно, уверено и преди няколко дни дори успя да влезе в схватка с два скални орела.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мартин
  Отговор
  1 19:16  07.11.16
  Време е любимото министерство на талибана Тома Белев - МОСВ да му даде една обществена поръчка за преброяване на лешоядите в България! Естествено срещу няколко милиона! Тома Белев без пари и без келепир не работи все пак!
 • Вили
  Отговор
  2 22:10  07.11.16
  А защо се мъчи, а не извика на помощ Тома Белев. Все пак той е взел няколко милиона уж да го отглежда и да се грижи за него. Толкова много пари се изливат за какви ли не глупости в тази държава, че имам чувството, че не сме най-бедната, а най-богата страна. Не е нормално възрастни хора, които цял живот са работили, сега да гладуват, а някакви брадати козели като Белев да прибират милиони по подобни кухи проекти и дори да не вършат никаква работа.

Напиши коментар:


Публикувай