1 101 1

Математикът проф. Петър Бойваленков: Диалог с МОН няма

Математикът проф. Петър Бойваленков: Диалог с МОН няма
Венцислав Михайлов

МОН отново назначава човек, който е силно нежелан в международната олимпиада, в международната математическа общност. Този човек се титулува професор, а е неразпознаваем в световната наука. Намерихме с големи усилия една негова статия.

За съжаление, няма официален отговор от Министерството. Диалог няма. Аз лично не участвам в него. Въпреки че името ми стои там на първо място, на мен лично никой не ми се е обаждал.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. дмн Петър Бойваленков по повод решението на членовете на националните комисии за провеждането на олимпиадите по математика за ученици от IX до XII клас да подадат оставки заради несъгласие с решение на министъра на образованието Меглена Кунева, с което се определят съставите на комисиите за провеждане на националните състезания и олимпиади по математика за ученици.

В началото на месеца недоволството срещу просветното ведомство и общността ескалира, когато 13 математици, участващи от години в комисиите, се оттеглиха в знак на протест. След решението МОН се обърна към университетите с поканата да излъчат свои представители за комисиите, но повечето ВУЗ не окликнаха. Комисиите определят отборите ни за международни състезания и участват в подготовката, обясни Бойваленков.

Заплащане директно към комисиите няма. Плащат се хонорари за извършената работа. Това са проверки на работи на ученици и командировъчни, което е скромно. Специално за международните олимпиади Министерството поема пътните, което е сериозно, разбира се, понеже обикновено дестинациите са далечни, и застраховките. Всичко останало - например научен консултант на отбора и дневни за учениците и ръководителите - идват от спонсори. Това не са сериозни средства, за да говорим, че някакъв сериозен материален интерес има, припомни ученият.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Веселин Ненков
    Отговор
    1 20:41  01.12.16
    КЕНГУРУ В БЪЛГАРИЯ - доц. д-р Веселин Ненков Клеветническата кампания срещу проф. дпн Сава Гроздев няма да успее, защото се основава на лъжи, инсинуации и клевети. Няма да взимам отношение по научните качества на професора, който е и мой научен ръководител, защото твърденията на Петър Бойваленков и хората около него са некомпетентни и неверни. Бойваленков и останалите работят в областта на чистата математика, а ние заедно с проф. Гроздев – в областта на педагогиката. Разликата е съществена. Ще осветля една друга клевета, свързана с Кенгуру в България. Повече от 10 години съм участник във всички годишни общи събрания на Международната асоциация „Кенгуру без граници“ и съм запознат с детайлите по казуса „Кенгуру“. Казусът е изкуствено и неправомерно създаден от председателя на Съюза на математиците, защото С. Гроздев му поиска оставката заради доноси срещу български математици в качеството му на агент на бившата Държавна сигурност. Състезанието „Кенгуру“ се организира от Международната асоциация „Кенгуру без граници“, която е регистрирана във френския съд. Ето извадки от Устава, които в оригинал могат да се намерят на сайта на асоциацията http://www.aksf.org/statutes.xhtml, а в превод на български език – на сайта http://www.bulgarian-kangaroo.eu/: Член 4. Асоциацията се състои от: - активни членове – лица, избрани с мнозинство от две трети на Годишното общо събрание; - почетни членове – лица, които са били от голяма полза за асоциацията и коит

Напиши коментар:


Публикувай