1 384 5

Обвиняват депутат от ГЕРБ в антисемитизъм

Обвиняват депутат от ГЕРБ в антисемитизъм
Венцислав Михайлов

Еврейската организация „Б’ней Б’рит“ протестира с писмо пред председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Причината е изказване на депутата от ГЕРБ Методи Андреев относно „Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен“. В коментар на Методи Андреев от 26 ноември т.г. пред спортния сайт „7 дни спорт“ , препечатано от редица медии, на практика Андреев рециклира стари антисемитски стереотипи. „Подобни лъжи – се казва в протестното писмо на еврейската организация до председателя на Парламента – са в основата на пропагандата, довела до най-голямото престъпление на 20 век – Холокост“. Като граждани на Република България, не можем да приемем, че днес през 21 век един законопроект може да се аргументира с антисемитски тези. Недопустимо е лица, представляващи най-демократичната институция на нашата Родина, да ползват такъв пещерен език на омразата, дискриминацията и антисемитизма, като по този хвърлят кафяво петно не само върху авторитета на Народното събрание, но и на цялото ни общество, протестират от „Б’ней Б’рит“.

В писмото до Народното събрание се иска да се предложи на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да се произнесе по посочения казус.

Публикуваме текста без съкращения.

До: Г-жа Цецка Цачева Данговска

председател на 43 Народно събрание

Относно: антисемитска проява на депутат

Уважаема Г-жо Председател,

На 26.11.2016 г. г-н Методи Андреев, народен представител от парламентарната група на ГЕРБ, по повод внесения от него и депутатите М. Димитров, П. Славов и В. Лилков„Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен“ прави пред спортния сайт „7дни спорт (препечатано от много други медии) следното изявление:

– Не! (…) Ще ви обясня и защо. Когато се създава комунистическата държава в Русия, властта искада я облече в някакъв символ. Колебаят се между два – петолъчката и свастиката. И двете са много древни символи. Надделява обаче петолъчката на Лев Троцки по желание на Ротшилд, който финансира комунистическата революция. Тя символизира петимата синове на Ротшилд. Това няма как да има нещо общо със звездата на ЦСКА. Тези неща са достъпни в интернет, нека младите ги четат.

Това изявление е повторение на стари антисемитски стереотипи, които внушават, че ЕВРЕИТЕ са виновни за Октомврийската революция, донесли са на света комунизма и го душат в хватката на професионални ЕВРЕИ – революционери по поръчка и с финансовата подкрепа на ЕВРЕИ –банкери.

Подобни обвинения и лъжи са в основата на пропагандата довела до най-голямото престъпление на 20 век Холокоста – завършило със смъртта на 6 милиона души, убити само заради това, че са ЕВРЕИ.

Скандално е не само това, че г-н Андреев разпространява тези антисемитски лъжи, но и насърчава младите хора да правят това.

Намираме не само за порочно, но и за престъпно, опитите за декомунизация в Република България да бъдат сведени до това една етническа група – ЕВРЕИТЕ – да бъде набедена за неговото съществуване.

Като граждани на Република България, не можем да приемем, че днес през 21 век един законопроект може да се аргументира с антисемитски тези. Недопустимо е лица, представляващи най-демократичната институция на нашата Родина, да ползват такъв пещерен език на омразата, дискриминацията и антисемитизма, като по този хвърлят кафяво петно не само върху авторитета на Народното събрание, но и на цялото ни общество.

Обръщаме се към Вас като председател на 43 Народно събрание да порицаете този акт на отвратителен антисемитизъм и да предложите на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да се произнесе по посочения казус и да санкционира депутата Методи Андреев.

Вярваме, че Българският парламент е институцията, която винаги ще стои като стълб в защита ценностите на толерантността, демокрацията и правата на гражданите.

С уважение,

Рафаел Чичек

Президент на ложа „Кармел“ 3355 Б‘нейБ‘рит

Соломон Бали

Комисия за борба с антисеметизма към Б‘ней Б‘рит.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 12:29  07.12.16
  Аре стига сте ни навирали тея ционисти в лицето ! на кой му пука за еврейчетата при положение,че имаме къде къде по-големи грижи

  Коментиран от #2

 • Венцислав Михайлов
  Отговор
  2 12:34  07.12.16

  До коментар #1 от "Иван":

  Принципите са важни. Без принципи не могат да се решават проблемите и грижите...
 • Мирослав
  Отговор
  3 12:40  07.12.16
  "Публикувано във факти.бг: Подобни обвинения и лъжи са в основата на пропагандата довела до най-голямото престъпление на 20 век Холокоста – завършило със смъртта на 6 милиона души, убити само заради това, че са ЕВРЕИ." Това за 6-те милиона убити евреи е значително по-голяма лъжа от другото. Но тази лъжа съвсем умишлено се тиражира при всяка възможност с повод и без повод. С идеята, че непрекъснатото и повтаряне ще накара хората да повярват в нея и ще изтрие историческата истина. Затова са и всички тези спешни "реакции".
 • Гост читател
  Отговор
  4 19:48  07.12.16
  На вас ,почитателите на Хитлер ,ще ви кажа нещо.Вашият кумир е мразил най-много еврейте, след това другите не-чисти раси- цигани и на трето място- славяни. Ние се определяме като славяни и сме частично такива. Ако се беше задържал повече на власт,Хитлер неминуемо щеше да избие и милиони славяни. Най- вероятно вашите дядовци щяха да са избити и вас нямаше да ви има. Замислете се над това,ако има с какво. Простия и примитивния човек ,веднага се хваща за расизма и конспирацията. Българите винаги търсят някой друг да е виновен за несполуките и бедността им. Начи на нас всички са ни виновни- Американци, еврей,даже и руснаци. И вечно има някава конспирация срещу България- план за съсипване на икономиката и т.н. Как пък нямаше план за съсипване на Полша,Унгария,Чехия,СЛовакия,Словения? Въпросът е риторичен.
 • Чупка чичка
  Отговор
  5 15:26  08.12.16
  Реалните чифутски жертви са 174 хиляди. Това е близо до естествената смъртност при чифутите. Споменатите мотиви нямат нищо общо с България.

Напиши коментар:


Публикувай