1 378 5

Пешеходецът също носи вина, когато е нарушил закона

Калина Петрова

Пострадалият пешеходец също има вина за причинена катастрофа, когато не е спазил изискванията на Закона за движение по пътищата. Това става ясно от тълкувателното решение на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС. Към нея бяха отправени седем въпроса, които се отнасяха до това абсолютно ли е правото на пешеходеца и носи ли и той вина, освен шофьора.

Пресичането от пешеходците е задължително само по пешеходните пътеки. Основната грижа на обществото и на законодателя е да се осигури безопасността на движението и най-вече на най-уязвимите участници в него, каквито са пешеходците.

При използване на своето право за преминаване през пешеходна пътека пешеходецът пресича със съзнанието, че водачите имат задължението да му осигурят упражняването на това право, за разлика от преминаването на необозначено място. Същевременно, при преминаване през обозначена пешеходна пътека законодателят е въвел задължение за пешеходците, прогласено в разпоредбата на чл. 113, т. 1 от ЗДвП – да се съобразят с разстоянието до приближаващите се превозни средства и с тяхната скорост на движение. Въведена е и забрана за пешеходците внезапно да навлизат или да пресичат платното за движение при ограничена видимост.

Генерално погледнато, позицията на законодателя относно защитата на пешеходците не дава възможност по тълкувателен път да се изведе правото им на преминаване на обозначена пешеходна пътека като безусловно (разбирано в съдържателен аспект като неограничено, не по отношение на адресатите), макар че би било необходимо то да е такова както по обем, така и по съдържание.

Правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно е абсолютно на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, като това право се упражнява при спазване на правилата на чл. 113 и чл. 114 от ЗДвП.

Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл. 343 от НК от страна на пешеходец при пресичане на пътното платно за движение на специално очертана или неочертана с маркировка върху пътното платно, но сигнализирана с пътен знак пешеходна пътека, в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение относно скоростта по ЗДвП и ако пешеходецът е нарушил правилата на чл. 113 и чл. 114 от ЗДвП.

Пресичането на пешеходците на местата, регулирани със светофарни уредби, включително и на такива, предназначени специално за пешеходци, следва да става съобразно вида на светлинните сигнали. На регулирано със светофарна уредба място правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно е абсолютно и безусловно при навлизане на разрешен за него сигнал на светофарната уредба.

Налице е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл. 343 от НК от страна на пешеходец при пресичане на местата, регулирани със светофарни уредби, в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение относно скоростта по ЗДвП и само ако пешеходецът не е спазил светлинната сигнализация на светофарната уредба.

Според дадената легална дефиниция на понятието „пешеходна пътека“ в § 6, т. 54 от ЗДвП, продълженията на тротоарите и банкетите на платното за движение на кръстовищата са пешеходни пътеки. Следователно, след като на кръстовище продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение са пешеходни пътеки по смисъла на закона, то единственият възможен отговор на поставения въпрос е идентичен с дадения в б. а).

Законът дава право на пешеходците да пресичат платното за движение и извън определените за целта места – чл. 113, ал. 2 от ЗДвП. На това право не съответства задължение на водачите на пътни превозни средства да ги пропуснат. Следователно, при пресичане на пътното платно извън определените за целта места правото на пешеходеца не е абсолютно.

Налице е съпричиняване, ако пешеходецът не се е съобразил с ограниченията на чл. 113, ал. 1, т. т. 1, 2 и 4 и чл. 114 от ЗДвП и задължението си да отиде на пешеходна пътека, когато в близост има такава.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • семи проф
  Отговор
  1 18:54  22.12.16
  Да се съобразят с скоростта и разстоянието на превозното средство до пешеходната пътека ....Остава пешеходците да ходят с Рулетка и скоростомер....Да се упоменят в правилника метрите при които не е желателно да преминаваш....2метра...3метра ...5метра Иначе ше стане че прегазен на пътека е виновен ...и НАШИТЕ хора винаги ще се измъкват...тъй като прегазения е сдал богу дух не може да оспори А няма ли и да мерат и промили алкохол в кръвта на пешеходеца...и как Ще се отнасят към децата и порасналите деца ,,старците''имайки предвид тяхното поведение...
 • селски Шумахер
  Отговор
  2 19:34  22.12.16
  А кой тарикат, намърда пешеходните пътеки наеднос велоалеите по тротоарите? Това е върха на научнотехническата мисъл - сега се дебнем байсърите с пешеходците и не знаем кой кого ще заобиколи блъсне изненада.... това може да се роди само в някоя бюрократична кратуна, която нито е вървяла пеш нито е карала колело. вероятно е минала с автомобила покрай бордюра и е решила това чудо.... Всъщност вина имат и законотворците за много неща. Описват Закона така, сякаш всеки автомобилист е длъжен да спре ако види спрял да пуши до края на бордюра пешеходец? А правилното е - отваряй си оччите да не те връхлети някоя учукана Баварка, че и Господ няма да те събере...от платното! Аз винаги пресичам на нокти..готов да търтя ако авутоса подкара с мръсна газ... Навик ми е, от софийска улица - там преди трудно мвожеше да премине пешеходец. Сега въпреки светофарите пак е стартова площадка...за лекоатлети.
 • Коско
  Отговор
  3 19:57  22.12.16
  Пешеходеца трябва да се съобразява с по-тежкия и бърз конкурент на пътя. Да си на пътека, ама да му излезеш така, че да не може да спре ти ще си си виновен. Ако стъпиш тогава той те има на предвид, че си с предимство, ама как да го направи ако кара със 50 км/ч, а ти се появиш пред него като е доближил на десетина метра и по-малко. Важна е акуратната преценка. Тя по-принцип е такава, ако пешеходеца е здрав и възрастен човек.
 • РАМБО
  Отговор
  4 21:48  22.12.16
  АБЕ ВИЕ В РЕД ЛИ СТЕ ? Какво като го пише в закона - шофьора е ВИНАГИ виновен в тая " Уникална държава " Карам със 60 , блъскам пешеходец - виновен съм аз , движил съм се с превишена скорост ! Карам с 45 блъскам пешеходец - виновен съм аз , движил съм се с несъобразена скорост ! Кръстя се и карам! В България глобен пешеходец НЯМА!!!
 • Смях
  Отговор
  5 22:40  23.12.16
  Затова в Швейцария са го решили по-просто : Блъскаш пешеходец на пешеходна пътека - лежиш в затвора. Блъскаш пешеходец извън пешеходна пътека - той ти плаща щетите А в нашия закон само вратички и тълкувания - пък с каква скорост, пък бил ли дал знак....

Напиши коментар:


Публикувай