687 2

Кирчо Киров: Заплахата от терористичен акт у нас е реална

Получавали сме и данни за терористична дейност на територията на страната, каза експертът

Стефанаки Йоанис

„Много пъти съм казвал, че още като директор на разузнавателната служба през 2004 г., ние получихме информация, че България е потенциален обект за терористични атаки. Те е оценена като реална. Атентатът в Сарафово потвърди това. Получавали сме и данни за терористична дейност на територията на страната”, каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия ген. Кирчо Киров, бивш шеф на разузнаването. Вчера той съобщи, че България е цел на терористи и всички успокоения са само дежурни думи.

Той заяви, че не му е известно и не разполага с информация да има предотвратен терористичен акт у нас.

Неговата оценка е, че предвид участието на България в много мисии зад граница в горещи точки води до това, страната ни да е цел на терористичен акт. „Друг е въпросът кога и как ще бъде извършен той”, заяви Киров.

По думите му тази информация е публична и се е завъртяла в публичното пространство пред 20 дни. „Тя е открита в компютри на ИДИЛ. Беше посочено, че това е информация, която касае дейността на организацията извън Близкия Изток. Бяха посочени конкретни държави, в които да бъдат извършени терористични актове – Русия, Турция, Италия, Франция, Германия и България. Но за страната ни не беше конкретизирано нищо”, сподели експертът.

Според него оторизираните лица в нашите служби би следвало да разполагат с тази информация и при положение, че тя е публично достояние.

На въпрос можем ли да подозираме, че е написано списък със страни, в които да се извърши нападение или отделни индивиди го правят и след това ИДИЛ го припознава, Киров отговори, че съществуват и двата варианта. „На територията на Европа гравитират около 4 000 лица, които са обучени да извършат терористична дейност”, каза той. „В единия случай това са лица, които извършват самостоятелна терористична дейност. В другия припознава тези актове”, уточни експертът.

Попитан дали вярва, че някое планира ислямизация на Европа той каза, че не мисли, че има глобален център. „Но на практика ислямизацията е глобален факт”, допълни той

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:30  23.12.16
  Кирчо кой ще се занимава с нас бе ? Ние сме толкова жалки ,че все едно всеки ден бомби гърмят тук . Па и като видят кой ни е премиер и кои ни управляват от 27 години , дори и от ИДИЛ ще ни съжалят .
 • Гост
  Отговор
  2 22:25  23.12.16
  Какво стана с петте милиона народни пари?

Напиши коментар:


Публикувай