728 2

Кирчо Киров: Заплахата от терористичен акт у нас е реална

Получавали сме и данни за терористична дейност на територията на страната, каза експертът

Кирчо Киров: Заплахата от терористичен акт у нас е реална
Стефанаки Йоанис

„Много пъти съм казвал, че още като директор на разузнавателната служба през 2004 г., ние получихме информация, че България е потенциален обект за терористични атаки. Те е оценена като реална. Атентатът в Сарафово потвърди това. Получавали сме и данни за терористична дейност на територията на страната”, каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия ген. Кирчо Киров, бивш шеф на разузнаването. Вчера той съобщи, че България е цел на терористи и всички успокоения са само дежурни думи.

Той заяви, че не му е известно и не разполага с информация да има предотвратен терористичен акт у нас.

Неговата оценка е, че предвид участието на България в много мисии зад граница в горещи точки води до това, страната ни да е цел на терористичен акт. „Друг е въпросът кога и как ще бъде извършен той”, заяви Киров.

По думите му тази информация е публична и се е завъртяла в публичното пространство пред 20 дни. „Тя е открита в компютри на ИДИЛ. Беше посочено, че това е информация, която касае дейността на организацията извън Близкия Изток. Бяха посочени конкретни държави, в които да бъдат извършени терористични актове – Русия, Турция, Италия, Франция, Германия и България. Но за страната ни не беше конкретизирано нищо”, сподели експертът.

Според него оторизираните лица в нашите служби би следвало да разполагат с тази информация и при положение, че тя е публично достояние.

На въпрос можем ли да подозираме, че е написано списък със страни, в които да се извърши нападение или отделни индивиди го правят и след това ИДИЛ го припознава, Киров отговори, че съществуват и двата варианта. „На територията на Европа гравитират около 4 000 лица, които са обучени да извършат терористична дейност”, каза той. „В единия случай това са лица, които извършват самостоятелна терористична дейност. В другия припознава тези актове”, уточни експертът.

Попитан дали вярва, че някое планира ислямизация на Европа той каза, че не мисли, че има глобален център. „Но на практика ислямизацията е глобален факт”, допълни той

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 14:30  23.12.16
  Кирчо кой ще се занимава с нас бе ? Ние сме толкова жалки ,че все едно всеки ден бомби гърмят тук . Па и като видят кой ни е премиер и кои ни управляват от 27 години , дори и от ИДИЛ ще ни съжалят .
 • Гост
  Отговор
  2 22:25  23.12.16
  Какво стана с петте милиона народни пари?

Напиши коментар:


Публикувай