1 166 5

ГЕРБ депозираха законопроекта за мажоритарния вот

Калина Петрова

Нов изборен кодекс депозира ГЕРБ в деловодството на Народното събрание. Проектът предвижда въвеждането на 100% мажоритарни избори за обикновено Народно събрание.

Председателят на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи по време на брифинг в парламента, че по този начин ще могат да се приложат въпросите и положителния отговор в тях от проведения референдум на 6 ноември 2016 г.

„Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района, на територията на Република България“, каза той. Кирилов уточни, че става въпрос за избор в два тура. „На втори тур се явяват двамата кандидати получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избора народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове“, каза Кирилов. Той подчерта, че това съответства на волята на избирателите. По отношение на гласуването в чужбина, той обясни, че се предлага гласовете на българите в чужбина да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес. Българите навън да гласуват предимно машинно, надяват се от ГЕРБ.

Стане ли народен представител министър, предсрочни избори в този избирателен район няма да се правят.В 1-месечен срок преди избори българите в чужбина ще правят активна регистрация, че ще участват. В него ще посочват адреса си в България. Това ще допринесе за създаването на реален избирателен списък на сънародниците ни навън, появи още Данаил Кирилов.

За разлика от проекта на Мая Манолова в проекта на ГЕРБ квадратчето "Не подкрепям никого" се запазва.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • долна паплач
  Отговор
  1 12:21  12.01.17
  Късно е чадо, досега трябваше да се направи това, включително и намаляване на субсидиите, обаче те се правиха на ударени, мотаха се, излязоха във ваканция и ся в последния момент ще го предлагат тва, прилича прекалено много на евтин предизборен ПР, какъвто сме гледали вече хиляди пъти. Видяха, че вече няма да са на власт и решиха да пробват още някой трик като за последно, пък ако мине номера.
 • Калин
  Отговор
  2 13:48  12.01.17
  Това ми се струва тъпичко ,защото управляващата партия може да остане без мнозинство,по добре е да предложат 101 депутата и изключване на Тотев от ГЕРБ
 • 3 13:58  12.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 16:04  12.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Шляхтиц
  Отговор
  5 20:47  06.05.17
  Новоизбраните стари народни представители си гласуваха отново растящи заплати. По мое скромно мнение на България с население шест, седем милиона, повече от осемдесет депутати не са и необходими. Колкото са повече, толкова повече се чувства ефектът МНОГО БАБИ, КИЛАВО ДЯТИ. Запазването на най-високата в Европа субсидия за политическа партия привлича много авантюристи, които правят партии само, за да живеят на гърба народа без да свършат нещо полезно.

Напиши коментар:


Публикувай