25 438 8

ВАС решава за цените на винетките

Стефанаки Йоанис

Днес е делото пред петчленния състав на Върховния административен съд /ВАС/ за повишените цени на винетките от началото на миналата година, които са в сила и тази година.

Неправителствени организации и граждани оспорваха решението Министерския съвет. Върховната административна прокуратура обяви новите тарифи на стикерите за незаконни и поиска съдът да ги отмени. Според прокуратурата подзаконовият нормативен акт, уреждащ новите цени, е издаден при нарушение на административните правила.Върховният административен съд отмени на първа инстанция постановлението на МС, с което беше увеличена цената на винетките от началото на тази година.

От регионалното министерство решиха да обжалват решението на ВАС.

Ако днес обаче ВАС с петчленния си състав отхвърли жалбата на държавната администрация и потвърди обжалваното решение, постановлението оттук нататък, от датата на обнародване на решението на петчленния състав, няма да се прилага, заяви в „Преди всички“ адвокат Евгений Мосинов, от страна на жалбоподателите. Мосинов каза още, че ще се плащат винетни стикери с предходно действащи цени. Съществува обаче един проблем:

Какво правим с вече платените винетки? То има едно изчакване като че ли и за настоящата година, като повечето аргументи сега са: „За какво да плащаме цена на винетките, като не можем да ползваме пътищата през зимния период, поради това, че са затворени или недобре почистени?“ И тук е основният спор с министерството – Павлова и администрацията й отричат тезата, че винетната цена е такса за услуга и че имат задължение нещо да направят срещу тези, платени от всеки собственик на МПС, суми. И е резонно гражданите да задават въпроса: „Когато не получаваме услуга, защо плащаме?“. В момента законодателството ни не допуска да се връщат за минал период пари като обезщетение. ВАС пък, с едно свое минало постановление, прие, че за минал период, преди отмяната на незаконосъобразен акт на държавата, не могат да се претендират вреди за минал период, но оттук нататък тези цени по това постановление няма да могат да се прилагат и това ще създаде сериозен проблем. Вероятно трябваше правителството да се въздържи от друга цена.

Според адвокат Мосинов по-справедлива изглежда идеята за тол системата и въвеждането на електронната винетка.

Винетната такса е такса за услуга. Ние плащаме на държавата заради това, че тя полага определени усилия да изгради и да поддържа своята собствена мрежа, и ни допуска до ползването й. И, разбира се, при това условие, тя изисква от нас определено заплащане, и то по закон трябва да бъде реципрочно на ползването – колкото и доколкото ползваме, има възможност да ползваме – това е смисълът на целия казус, посочи пред БНР адвокат Мосинов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 10:05  17.01.17
  И какво? Ако ВАС каже, че трябва да струват 70лв на мен кой ще ми върне парите? С касовия бон в бензиностанцията и да ми върнат 30те лева ли? Тези въпроси се решават преди да се пусне продукта на пазара, ако не е ясно, не се пуска. Не е допустимо нещо държавно да е незаконно. Не може закона да бълва незаконни неща. Това означава, че управниците са идиоти и мафиоти, без да ги познаваш.

  Коментиран от #3, #7

 • Гоуст
  Отговор
  2 10:09  17.01.17
  А бе бастуни, що не претендирате срещу Еко таксата - близо 300 лева, защо не претендирате срещу Данък МПС над 101 кс - почва от 150 лева нагоре, срещу гражданската, срещу поскъпването на билета с 60% ???? Хубаво протестирате срещу винетката, ама това е платен протест. Има къде къде по-големи данъци и такси за тоя що духа
 • Гоуст
  Отговор
  3 10:16  17.01.17

  До коментар #1 от "гост":

  Не, колега. Това показва какво ще е решението на ВАС и че всичко е един цирк за пред народа!
 • Излъган
  Отговор
  4 10:34  17.01.17
  Само си чешем езиците. Нищо няма да се промени след като винетките са отдавна напечатани и са пуснати в продажба.

 • Alfa Romeo
  Отговор
  5 11:49  17.01.17
  ''Публикувано във факти.бг: Павлова и администрацията й отричат тезата, че винетната цена е такса за услуга и че имат задължение нещо да направят срещу тези, платени от всеки собственик на МПС, суми''...даммм,те са за лична употреба на управляващата сган .
 • Лилито Павлова
  Отговор
  6 11:54  17.01.17
  Слущайте, не ме дразнете и ВАС ще направя на мас и ще ви изям. Стига глупости инак ще ходите боси и гладни алоо разбрахте ли от ВАС.
 • нднндн
  Отговор
  7 12:39  17.01.17

  До коментар #1 от "гост":

  Голям егоист си да знаеш! Винетки не са си купили още поне 2/3 от българите, понеже ако не знаеш винетките от 2016 са валидни до края на януари тази година! Така че не мисли само за себе си, а и за другите! Или си на принципа, щом аз съм зле трябва и на Вуте да е зле... Бъди малко по-широко скроен, за твое добро е!
 • 1312
  Отговор
  8 13:29  17.01.17
  Нали знаете колеги.... Кучетата лаят,а кервана си върви.. :)

Напиши коментар:


Публикувай