1 267 3

Скандалът около 9-годишния Байрям се разраства

Скандалът с 9-годишния Байрям, на който държавата първо разреши, а после отказа лечение в чужбина, се разраства. Едва вчера Фондът за лечение на деца е попитал болниците в България биха ли трансплантирали момчето, съобщи БТВ.

Байрям беше одобрен за лечение зад граница, но ден преди да замине, Министерството на здравеопазването го спря с мотива, че операцията може да бъде направена в България.

Клиниките по урология и по нефрология и транспантология в Александровската болница са сред водещите у нас. Вероятно затова, едва вчера, ден след като Байрям трябва вече да е пристигнал в Германия, Фондът за лечение на деца изпраща писмо до лечебното заведение и пита дали специлистите трансплантират деца от жив донор. Отговорът е: „Не може”.

От няколко дни състоянието на Байрям се влошава - не спи и не се храни.

„При това положение всеки ден е важен, а ние вървим назад. Всеки ден и час за нас е загуба в момента. Нека да се вразумят и да ни помогнат”, казва дядото на момчето.

Заместник-министърът на здравеопазването вчера се е свързал с близките на детето и ги е уверил, че в болница "Лозенец" ги чака екип, готов да се справи с тежката операция.

Още през 2015 г. двама лекари дават становище Фондът да плати трансплантацията на Байрям зад граница.

Д-р Стоян Пеев аргументира препоръката си си с "изчерпване на възможностите в България".

Министерството на здравеопазването разпореди днес да бъде свикан разширен консилиум от специалисти, които да решат каква да бъде съдбата на Байрям. Темата беше повдигната и на заседание на Обществения съвет на Фонда.

„Имаме две нови становища от лекар от Педиатрията и от лекар от лекар от хемодиализата, които казват, че това дете със съпътстващите заболявания задължително трябва да замине за чужбина”, заяви Пенка Георгиева, член на Обществения съвет към ЦФЛД.

До утре се очаква да постъпят и останалите изискани становища, а в болница "Лозенец" чакат детето.

„Тук става въпрос за два човешки живота. да не си мислят, че това е шега, майтап ли си правят, да не си правят експерименти. Ще постъпим, нека да видят с очите си, че тази дейност не е за тях, няма да могат да я извършват”, категоричен е дядото на детето.

Желанието на родителите е да бъде спазено решението на Фонда и Байрям да замине за Германия.

За последните 13 години у нас са направени 6 трансплантации на бъбрек на деца. Всички те са извършени в „Пирогов” между 2004 г. и 2010 г.. От 2010 г. до момента не е извършена нито една според данните на Агенцията по трансплантации. От Александровска болница твърдят, че в далечното минало са правени около 15 такива операции.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Народа
  Отговор
  1 07:52  23.02.17
  Циганска държава, с цигани ни занимават
 • Народ 2
  Отговор
  2 08:28  23.02.17
  Акцента върху цялата тупордия е че по същия начин лекуват всички обикновенни българи.За богопомазаните няма проблем.
 • 3 10:11  23.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай