1 301 5

Черноморието ни е с пречиствателни станции

Стефанаки Йоанис

Почти всички селища по Българското Черноморие вече разполагат с пречиствателни станции, стана ясно на среща между министрите на туризма доц. д-р Стела Балтова и на околната среда и водите доц. д-р инж. Ирина Костова.

През първия програмен период на Оперативна програма „Околна среда“ в чистотата на Черно море бяха инвестирани над 350 млн. лв. Модернизирани бяха 8 пречиствателни станции и бе изградена над 230 км канализационна мрежа. „Тези съоръжения са под постоянен контрол с оглед нормалното протичане на бъдещия летен сезон“, увери министър Костова.

Засега без пречиствателни станции остават само Ахтопол и Синеморец, но се търсят възможности за финансиране на проекти и за тях. С европейски средства се извършва реконструкция на ПСОВ „Златни пясъци“, вече е избрана фирмата изпълнител и ще започнат строителните дейности. Ще бъде разширена и модернизирана ПСОВ – Приморско-Китен, а изцяло изградена ще е ПСОВ Айтос. Тя ще пречиства отпадъчните води на населеното място, които сега замърсяват р. Айтоска, а оттам и Черно море.

За курорта „Св. св. Константин и Елена“ се предвижда изграждане на канална помпена станция и реконструкция на канализацията. Новото пречиствателно съоръжение на Несебър, което е с капацитет 221 944 жители, предстои да поеме изцяло мръсните води на всички селища от агломерацията – от Ахелой до Елените. Ще се увеличи натоварването и на ПСОВ Созопол, която ще пречиства и водите на Равадиново.

Министър Балтова постави въпроса за плажовете с оглед постъпилите сигнали за разрушаването на дюни в някои курорти. По отношение на Иракли няма нарушение. Това са бунгала върху урбанизирана територия, в която няма дюни, обясни министър Костова.

Туристическият бизнес настоява за изграждането и маркирането на повече еко пътеки в страната, като Министерството на туризма подкрепя идеята, подчерта министър Балтова. МОСВ също приветства инициативата. За целта могат да бъдат финансирани проекти от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Двамата министри се разбраха още да работят съвместно за решаването на проблема със забраната за изграждането на септични ями в хижите на защитени територии. Причината е, че забраната влиза в сила с нова директива на ЕС. Българският туристически съюз, който притежава най-много хижи в България, е притеснен от липсата на друга инфраструктура за нуждите на хижите.

На срещата присъства Георги Николчев, съветник на министър-председателя по туризъм.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 15:37  24.02.17
  А ми не е вярно особено за Варна. Водата от градските канали продължава да се изтича свободно в морето. Нито тръбите към плажа нито тръбата на циганската махла! За Белослав и Девня няма да говоря, както и предприятията които оперират на посочените територии! Тези ГЕРБерски глупости не ми се слушат!

  Коментиран от #4

 • zzЗЗ
  Отговор
  2 22:29  24.02.17
  Тези двете се събрали за да се разбере, че ги има...))))
 • От далеко
  Отговор
  3 22:29  24.02.17
  До скоро в Лозенец плуваха фекалий и ние в тях !!!! Дали нещо там е променено ??? Има ли някой инфо ?
 • vjhgf
  Отговор
  4 10:01  25.02.17

  До коментар #1 от "Варна":

  какви герберски глупости тези не са от тях ама сега могат да кажат че те са ги направили че и журналистите да го отразят

  Коментиран от #5

 • Варна
  Отговор
  5 08:43  27.02.17

  До коментар #4 от "vjhgf":

  Каквото и да отразят и каквото и да си препишат това е лъжа! Няма изградени пречиствателни станции поне в северна българия Единственото което ще си пришият е омраза за лъжата! Нито ГЕРБ, нито БСП, нито който и да е е направил пречиствателни станции по северното черноморие!

Напиши коментар:


Публикувай