603 1

Какво се случва в „Пирогов“?

Какво се случва в „Пирогов“?
Стефанаки Йоанис

„Напускам, защото не ми харесва какво се случва в „Пирогов”. Не съм съгласен с промяната за плана за ремонта на детските клиники в болницата”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия д-р Атанас Кацаров. Той оглавяваше детска ортопедия и травматология в "Пирогов". В понеделник той заяви, че напуска след 25 години в болницата.

„Аз съм трън в очите на много хора. За да запазя клиниката явно трябва да се махна”, каза той.

По думите му конфликтът идва от това, че ремонтът, който се прави, разбива работата им. „Отделения се натикват в няколко стаи на четири различни етажа, далеч от операционните. Трябваше сградата да се раздели на две половини – в едната да се правят ремонт, а в другата да е отделението. След това да се обърнат”, сподели лекарят.

Шефът на болницата твърди, че ремонтът няма да попречи нито на работата, нито на пациентите.

Според д-р Кацаров обаче пациентите ще са потърпевши, защото лекарите няма как да следят непрекъснато състоянието им. „Няма как да се тича по етажите”, допълни той.

Д-р Кацаров показа заявления за напускане на седем от единадесет лекари в отделението и добави, че сестрите и санитарите също искат да напуснат, а има недостиг на тези кадри.

Лекарят намекна и че от него се иска да участва в схема. „Смятате ли, че смяна на кабели и боядисване струва 70 хил. лева. Не знам къде ще отиде разликата, но сметката е силно надписана”, заяви той и добави, че с колегите му са боядисвали стаи и те са изглеждали чудесно.

Пред „Пирогов” са се събрали родители, за да подкрепят д-р Атанас Кацаров. Те споделиха, че наистина условията в отделението не са добри, но след като д-р Кацаров застава начело на отделението обстановката се е подобрила.

Детската ортопедия и травматология няма да бъде закрита. Преместването на детската клиника на "Пирогов" не значи затваряне, каза пред БНТ директорът на болницата проф. Асен Балтов.

В травматологията като цяло работят над 60 специалиста и някои вече заявиха, че могат да покрият липсата на д-р Кацаров. Няма да допуснем процесът да страда, допълни той.

Той отрече твърдението, че клиниката ще е разхвърляна на 5 места и заяви, че отделението е разпределено на 4 етажа.

Мисля, че ще са по-добре обгрижвани в травматологичните клиники тези деца, добави Балтов.

Напускането на Кацаров ще е загуба, но няма по-голям лекар от "Пирогов", ще се намерят специалисти, открои още директорът на болницата.

Родители ще се съберат в подкрепа на д-р Кацаров и другите напускащи. Една от майките заяви пред БНТ, че за нея е важно, когато идва в детската клиника да бъде посрещана, както досега, с чувство на доверие към работещите там.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Morgoth
    Отговор
    1 09:43  28.02.17
    Както винаги държавната Пирогов е арена на политически сблъсъци. Дойде ли ново правителство и сменят шефа след което се почва недоволството и хаоса по долните етажи. Със сигурност тези не напускат само заради стаите в които ще са преместени за 2-3 седмици.

Напиши коментар:


Публикувай