813 6

Вигенин: За нас Русия не е заплаха

Мартин Христов

При огромен интерес премина срещата на водача на листата на "БСП за България" Кристиан Вигенин с членовете на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД в Ямбол. Темата на срещата бе "Новата външна политика на България".

"Външнополитическите позиции, които заема "БСП за България", в много по-голяма степен отразяват очакванията и вижданията на българските граждани. И наша отговорност е те да се превърнат в реална политика при следващото управление на левицата", каза Вигенин и допълни: "Ние сме убедени, че българската външна политика може да бъде много по-независима и основана на българските интереси, че можем да имаме собствен глас и роля, а не просто да пригласяме на големите."

Водачът на червената листа и бивш външен министър се спря в детайли на отношенията между България и Русия и на системните опити от страна на българските десни партии да затрудняват тези отношения. "В една изключително конфронтационна среда между ЕС и Русия, не се поколебах да поканя руския външен министър и той посети България през юли 2014 г., за да отбележим 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Нито след това, а и дълго време преди това руски външен министър не е посещавал България. Това само по себе си е оценка за балансираната политика, която водихме тогава и която стана силно антируска с идването на служебното правителство на Плевнелиев и с второто правителство на ГЕРБ.", припомни Вигенин времето, когато ръководеше българската дипломация. Той подчерта, че на политиката на санкции трябва да бъде сложен край, защото се е доказала като неефективна, носи загуби и на двете страни и от нея страдат хората. "Трябва да се отърсим от комплексите си и да водим политика, основана на българския интерес, а не на предположения и догадки как биха реагирали във Вашингтон, Брюксел или Москва. Само така ще предизвикваме уважение, а не снизхождение", убеден е бившият външен министър.

По негово мнение засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа не води до увеличаване на сигурността, а напротив - до засилване на напрежението заради струпването на повече въоръжение и жива сила от двете страни на границата с Русия. "И в управление, и в опозиция винаги сме отстоявали тезата, че България и българите не се чувстват заплашени от Русия, затова не желаем разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас или в Черно море, а нашите партньори трябва да се съобразяват със спецификата на всяка страна от Алианса. Тази позиция, обаче, беше ревизирана от бившия президент и от правителството на Борисов, каквото и да обяснява той днес", подчерта Кристиан Вигенин

Политиката на "БСП за България" ще бъде ориентирана към по-силно сътрудничество между страните от Югоизточна Европа и активна работа в международните организации, в които страната ни членува, за намаляване на напрежението в съседните региони. "Стабилността на Балканите е твърде крехка, противопоставянето и конфликтите от близкото минало лесно могат да избуят отново, провокирани от външни интереси. Затова ми се иска този път да действаме превантивно и съвместно, за да не допуснем нови разделения."

Водачът на листата с номер 10 обърна внимание и на намеренията на социалистите да инвестират повече усилия и ресурси в работата с българските общности в чужбина, които могат в много по-голяма степен да допринасят за развитието на България. "Аз самият положих много усилия, за да покажа съпричастността на българската държава към проблемите на нашите сънародници зад граница - като министър за по-малко от година бях два пъти в Одеса, два пъти в Тараклия. Платих висока политическа цена за това, че без колебания защитих българите в Украйна през март 2014 г., но благодарствените им писма са най-силното потвърждение, че съм постъпил правилно." Вигенин обясни, че чрез медиите е била наложена една различна и невярна версия за визитата му в Киев и Одеса и призна, че е сбъркал, като е подценил медийната среда - урок, който по думите му няма да забрави. Според него "точно тези, които ежедневно повтаряха едни и същи лъжи, представяха се за приятели на Русия, че даже стартираха кампанията си за Европейските избори в Москва, днес са прегърнати в една коалиция с партия, чийто лидер е употребявал най-грозните квалификации по отношение на Русия. Не зная как се чувстват хората, които излъгаха."

На срещата бяха дискутирани редица въпроси около енергийната политика и големите проекти като Южен поток и АЕЦ "Белене", развитието на Европейския съюз, визовата политика към Украйна и Молдова, вижданията на БСП по въпросите на имиграцията и охраната на границите, отношенията със съседните страни.

"Светът се променя и ние трябва да отговорим адекватно на тези промени. Затова смятам, че новото правителство трябва да започне работа по нова външнополитическа стратегия на България, като заедно с това се инвестира повече в развитието на българската дипломатическа служба, за да има способностите да отговаря на новите предизвикателства. Времето, в което беше достатъчно просто да се присъединява към европейските позиции отмина безвъзвратно.", заключи Кристиан Вигенин.

В срещата се включиха също Николай Пенев и Даниела Сивкова- втори и трета в кандидатската листа на "БСП за България".

Ямбол / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 11:37  05.03.17
  Какво ще рече "за нас "??В НАТО си. И ако ти кажат заплаха ще е заплаха.. Да не си Турция да имаш право на свое мнение?
 • АЗ САМ
  Отговор
  2 11:39  05.03.17
  Така ли мислеше когато отиде на визита в киев като министър! Пак ще излъжат оскотелите и оглупели от мизерия членове на БСП да гласуват за тях!
 • Д'Мин
  Отговор
  3 11:39  05.03.17
  Последно не разбрах, Русия ще ни хибридизира ли или дехибридизира?
 • 4 16:47  05.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост
  Отговор
  5 22:25  05.03.17
  Хората от моето поколение, а и по-възрастните естествено си спомнят каква гордост предизвика у западните и американски политици падането на берлинската стена, тогава те гръмко обявиха на целия свят, че са спечелили студената война и вече светът няма от какво да се бои, но постепенно патосът от тази победа заглъхна заменен от неловко мълчание, изведнъж се оказа, че няма кого да побеждават, няма с кой да плашат избирателите и с кого да оправдават огромни военни бюджети. Няколкото войни (Ирак, Либия и особено Афганистан) показаха недвусмислено, че е много по-добре само да се дрънка оръжие и да се трупат ненужни арсенали, които да предпазят западните цивилизации и САЩ отколкото да се влиза в открит бой, но от кого да пазят нали студената война свърши, не останаха и диктатори, които може да бъдат победени с лекота, проектът ИД се провали и тогава движещата се от производство и продажба на оръжие американска икономика реши отново да обърне глава на изток и да започне една нова студена война, обявявайки Русия за заплаха използвайки и марионетните правителства на редица страни, които изведнъж видяха страшната заплаха и заповтаряха в хор колко са застрашени и уплашени, след което НАТО се видя принудено да защити новите си съюзници и то с нови оръжия и колелото се завъртя, но за здравомислещите, чийто мнение не се продава нещата са ясни и прозрачни
 • Моята партия - вън от ЕС и НАТО !
  Отговор
  6 14:20  07.03.17
  И за широки дружески връзки с РУСИ - икономически, политически и военни! В Казахстан развиват бизнес 7,000 руски фирми и предприятия! О о о бой ! Ако отворим само 1,000 предприятия в България, алъш вериша ще стане на берекет! Ти ко ш каиш? А?

Напиши коментар:


Публикувай