1 285 1

Вирус пълзи чрез мейл за дълг от 3000 лв.

Стефанаки Йоанис

Киберпрестъпници разпращат през последните дни спам съобщения с предупреждение за завеждане на съдебно дело за натрупани дългове.

Прикаченият файл съдържа вирус, който компрометира компютърната система и "краде" лични данни и пароли на потребителя, който го отвори, предупреждават от ГДБОП.

От службата посочват, че подвеждащите мейли имат приблизително следния текст:

"Subject: Искането за възстановяване на задължения по договора № 23889

Уведомяваме ви, че на 16/12/2016 с договор № 23889 от Вашата фирма бяха заявени услуги на стойност 2879,00 лв. Съгласно условията на договора, в съответствие с параграф 3.0, в рамките на 5 работни дни от датата на предоставяне на услугите, трябва да бъде направено плащане в пълен размер. В съответствие с точка 3.2 от настоящия договор следва санкция в размер на 3,5% от стойността на предоставените услугите, за всеки просрочен ден.

Към днешна дата, плащане от вас не е постъпило. Въз основа на изложеното по-горе, ние ви призоваваме до 15.03.2017, да изплатите изцяло задължението си в пълен обем. В случай на пълен или частичен отказ от удовлетворяване на нашите законови претенции, ще бъдем принудени да депозираме искова молба до компетентния съд.

Поздрави, Димитринка Дионова"

IT специалисти посъветваха потребителите да не отварят прикачения файл zip.

Неотдавна беше съобщено за подобни съобщения вируси, които предупреждават от името на НАП за промени "в регламента и периодите за подаване на декларации".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • misli posle govori
    Отговор
    1 16:06  14.03.17
    Аз получих още преди месец мейл от някакъв съдия изпълнител, после от нап и после пак някъв друг съдия изпълнител. имейл-а е (.jp*).Само че идва не от Япония, а от Русия. Идеята е, периодично да се осъществяват координирани Д-дос атаки, чрез бот-нет мрежи и да се претоварват сърварите на важни за страната институции. На второ място да откраднат някоя друга паролка за е-банкиране, после имаме сайтове за продажба на данните от каритте и следва кражба на парички. Тази тъпотия дори в нашите тракери, като Замунда се опитват да направят- абе жалка руска лосионска история. Аз, имам няколко мои имейла, като получените съобщения са концентрирани в един от тях, който ползвам за социални контакти през нет-а, а не свързано с каквато и да било финансова дейност

Напиши коментар:


Публикувай