695 2

Курсове за неграмотни организира МОН

Курсове за неграмотни организира МОН
Стефанаки Йоанис

3343 неграмотни и слабограмотни участват в курсовете за ограмотяване по проект "Нов шанс за успех“, който започна през септември 2016 г. Обученията се провеждат в 263 групи в 123 училища в страната. Това заяви ръководителят на проекта Евгения Костадинова - директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование” в Министерството на образованието и науката.

При предишния проект, който приключи през 2015 г., бяха обучени над 14 145 възрастни.

Новият проект ще се изпълнява до края на 2018 г. и е с бюджет от 25 млн. лева. Негова основна цел е да се улесни по-нататъшният достъп на неграмотните и слабограмотни хора до общообразователна и професионална подготовка и съответно до пазара на труда. В обучението ще се включат общо 10 хил. неграмотни или слабограмотни над 16 години, които нямат базисни знания, но имат желание да наваксат пропуските и да имат елеменарно ниво на грамотност. Стремежът е 80% от тях да завършат успешно, съобщиха от МОН.

В момента те изучават материала, заложен в началното образование – от първи до четвърти клас. Ако преминат обучението успешно и издържат изпита, ще получат удостоверение за завършен курс за ограмотяване на подобие на свидетелствата, които децата получават след завършен начален етап.

Курсът за ограмотяване на възрастни с уроци от началния етап е с хорариум 600 учебни часа. Обучението в прогимназията - V, VІ или VІІ клас пък е с хорариум 360 учебни часа за всеки отделен клас или общо 1080 часа.

За целите на обучението има адаптирани учебни планове. Те включват изучаване на общообразователните учебни предмети с изключение на музика, изобразително изкуство и физическо възпитание и спорт.

За завърналите се ученици са осигурени средства за път, в случай, че училището е извън населеното им място. Освен това им се полагат и стипендии за обучение в размер на 4 лв. на ден. Ако завършат успешно курса на обучение, получават и награда за успех в размер на 55 лв.

Със сертификата за завършен клас те могат да продължат образованието си в следващ клас, в по-следващ етап на училищното образование или да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация.ктът предвижда възможност лица, които са учили в други държави или са учили по самостоятелен път, да валидират своите компетентности и така да продължат образованието си по-нататък.

Могат да придобият професия, с която да се реализират на пазара на труда. Тук става въпрос не само за неграмотни и слабограмотни хора, но и за емигранти, бежанци и други, уточняват от МОН.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Манго
  Отговор
  1 23:03  13.03.17
  Манго няма да стане по-грамотен, ама некой фирми ще се налапат ...
 • черното е бяло
  Отговор
  2 23:18  13.03.17
  законен начин да се вземат пари от фирми и отделни лица. Никой не им забранява обучение в училище, а те не ходят. После се обучават и им се дава стипендия, а обучаващите имат работа и им се плаща т.е. има заетост. И да ги образоват от строители и чистачи повече няма да станат, защото за професия се иска висше, а то се плаща а те нямат пари. И пак се завърта колелото. Те не бачкат, имат помощи и учителите им са си взели хонорарите и всичко е пак по старомо. Ромите се женят на 13, раждат на 16 и на 30 са баби. Каква е разликата с бежанците? Това са племена и народи нямащи нищо общо с живота на така наречените европейци. И никога няма те да се променят, но ние да.

Напиши коментар:


Публикувай