Last news in Fakti

23 Ноември, 2011 11:29 1 739 0

Карлос Чакала идвал няколко пъти в България

  • дс-
  • досиета-
  • карлос чакала

Комисията по досиетата получи „терористичния“ архив на ДС

Терористът Карлос Чакала, обвиненият за атентата срещу папа Йоан Павел II - Али Агджа, и членове на екстремистките организации „Сивите вълци“, „Мюсюлмански братя“, „Хамас“, „Червените бригади“ и „Ал Кайда“ многократно са влизали в България преди 1990 г.

Това показва бившата общата информационна база данни по линия на фонда „Система за обединен отчет на данни“, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на конференция „Международният тероризъм в документите на комунистическите тайни служби". Той уточни, че до началото на 1990 г. са били въведени сведения за около 200 000 души.

„Системата за обединен отчет на данни“ е създадена въз основа на споразумение на бившите социалистически страни през 1977 г. Тя реално започва да работи обаче 4 години по-късно, през 1981 г. Идеята на системата е чрез нея бившите социалистически страни да съхраняват и обменят данни и така да могат да противодействат на чуждите специални служби.


В нея се е съхранявала информация за хора, за които има сведения, че са свързани със служби на страни извън споразумението, както и данни за терористи, диверсанти, контрабандисти на оръжие и наркотици, хора, свързани с т.нар. идеологическа диверсия и др.

От старта си през 1981 г. до началото на 1990 г. т.е. за около 9 години в информационния масив на системата се съхранявала информация за над 35 хиляди оперативно интересни чужди граждани, за които със сигурност, че са били към чуждите специални служби или международни екстремистки, ислямски и радикални организации.

Българското МВР прекратява участието си в споразумението през 1991 г. Масивът е замразен и до момента почти не е ползван, посочи Вучков. Той обясни, че за ефективно противодействие на международния тероризъм, той трябва да бъде изследван. Фондът, който вече е предаден на Комисията по досиетата, ще даде възможност за него да има по-широк достъп от изследователи.

„Налага се преоценка на дейността на специалните служби, участвали в този проект. Направихме много точен график и успяхме въпреки големите трудности и огромния архивен фонд почти на 100% да го предадем“, обяви Вучков.

Той посочи четири благоприятни последици от предаването на архива - концентрирането му на едно място, възможността за всеобхватна проверка на публичните длъжности и публичните дейности, много по-добрите условия, качественото обезпечаване на изследователския процес и интерес.

Вучков каза, че в новите тематични планове и учебни програми на академията на МВР от тази есен са включили задължителна тематиката за бившата Държавна сигурност. Курсантите още в 1-ви курс ще могат да отидат до Банкя, където е хранилището, и да се запознаят с някои от документите. В конференцията участват много специалисти, журналисти и членове на комисията по досиетата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА