Last news in Fakti

29 Ноември, 2011 07:12 1 727 0

Институтът по биология и имунология на БАН отваря врати

  • бан-
  • биология-
  • имунология
Институтът по биология и имунология на БАН отваря врати - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 29-ти и на 30-ти ноември Институтът по биология и имунология “Акад. К.Братанов” към БАН отваря врати, за да представи своята дейност, проекти и постижения. Инициативата е в рамките на Проекта “ReProForce”, финансиран по FP7 на Европейския съюз, съобщавт от БАН.

Институтът по биология и имунология “Акад. К.Братанов” към БАН е единственият у нас институт по биология и имунология на размножаването при хора и животни.

В него, за първи път в България, се изследват репродуктивните проблеми при животните. Създадена е технология за трансфер на ембриони и съпътстващите ги технологии, като изкуствено осеменяване, ин витро оплождане, замразяване на полови клетки и ембриони от различни видове животни. Институтът разполага с уникална банка за генетичен материал.

Световно откритие на българския институт е получаването на поколения от водни биволи чрез ембриотрансфер. В резултат от разработването и приложението на тази технология е родено първото в Европа и второто в Света “изкуствено” бивол-бебе. Екипи на института по биология и имунология към БАН са “произвели” първите малачета - трансплантати в страни с традиционно биволовъдство, като Индия и Египет.

Голямата болка на учените и специалистите от института е, че България от страна с традиционна практика за отглеждане на биволи, с поголовие от 400 000 глави добитък преди години, сега е доведена под санитарния минимум от около 6 000 бивола.

Изследователите от БАН са категорични, че ако българското правителство има волята да възстанови биволовъдството в страната, технологията за ембриотрансфер, разработена от тях, дава единствената възможност за бързо размножаване на наличните ценни екземпляри. Според нейната технология от един донор могат да се “произведат” по шест ембриона, многократно, за година.

Въпрос на държавна политика остава и възстановяването на центровете за ембрио-трансфер, които са съществували преди години. В света има пазар за ембриони и страната ни може да участва конкурентно на него. Само за пример: 1 бр. ембрион на елитен бивол от Индия струва около 2400 евро, а българският институт по биология и имунология към БАН може да го произвежда на 1/10 от тази стойност.

Какво още може да прави, открива, разработва и внедрява Институтът по биология и имунология “Акад. К.Братанов” към БАН можете да разберете лично, ако ни дойдете на гости, през “Отворените врати”.
Гост на инициативата ще бъде и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Вратите отварят от 10.00 часа на адреса на ИБИР, бул. Цариградско шосе 73 /пред Министерството на външните работи/.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА