973 4

Съдът: И втората стенограма за КТБ трябва да е публична

Съдът: И втората стенограма за КТБ трябва да е публична
Венцислав Михайлов

Административният съд в София отмени отказ на Президентството да предостави достъп до втората секретна стенограма за КТБ – тази от консултациите от 14 юли 2014.

Административният съд в София отмени отказ на Президентството да предостави достъп до втората секретна стенограма за Корпоративна търговска банка – тази от консултациите при държавния глава от 14 юли 2014 г.

Според съда, публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на банката и последиците от това, няма да доведе до вреда след почти три години. Освен това не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията.

Делото води водещият на предаването „Мисия България“ Илия Вълков, съвместно с директора на правния отдел на програма „Достъп до информация“ – Александър Кашъмов.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване на по-горна инстанция.

Преди дни президентът Румен Радев отново отказа да разсекрети тази втора стенограма. Мотивът е, че документът е с гриф за класифицирана информация “Поверително“, а това значи засекретяване за срок от 5 години. С новото решение на съда, макар и то да подлежи на обжалване, стенограмите и от двете заседания в президентството, посветени на КТБ - на 29 юни и на 14 юли, би трябвало да станат публични. До решението на магистратите по първата стенограма се стигна след жалба от "Биволъ", отново заради отказ от достъп до обществена информация от президентската администрация.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Антон
  Отговор
  1 19:10  07.06.17
  Тези стенограми няма да помогнат с нищо да се съберат парите източени от КТБ!
 • Макето
  Отговор
  2 19:22  07.06.17
  За съжаление от разсекретяването и на двете стенограми няма да се разбере нищо кой знае какво. Поръчковите журналистчета от Бивол раздухват скандала, за да си заслужат парите, които Василев им плаща от Белград.
 • Иванов
  Отговор
  3 23:11  07.06.17
  Явно Христо Иванов, който има контрол над съда, отново се е намесил в полза на банкера-беглец Цветан Василев, който играе тандем с Иво Прокопиев!
 • незнайко
  Отговор
  4 09:42  08.06.17
  Всички стенограми да станат публични, пак няма да се върнат откраднатите пари. Защо изобщо ни занимават с КТБ. ПИРАМИДАТА Я НЯМА ВЕЧЕ !

Напиши коментар:


Публикувай