1 271 13

Рашидов: Отношенията ни с Турция станаха братски

Рашидов: Отношенията ни с Турция станаха братски
Мартин Христов

Присъствал съм на всички срещи в Турция. Отношенията ни никога не са били толкова добри, те станаха братски. Това каза Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура в НС в предаването "Още от деня" по БНТ.

Думите му са по повод официалните срещи на премиера Бойко Борисов в Турция. Той отрече информацията да е бил преводач на премиера в Турция.

„Преди да съм бил във властта съм получавал най-високия орден за заслуги към страната, имам изложби там и роднини. Не съм незабелязан там. Аз винаги съм имал уважението на хората в страната. Благодаря за уважението, което се проявява към мен“, подчерта Рашидов.

„Срещата между премиера Борисов и Ердоган започна много студено. Всички помним добре острите реплики в европейските лидери. Бързо обаче Борисов успя да промени това. Премиерът ние много интересен човек и аз му се възхищавам. Това негово израстване в политика, преминаването му в държавник е много полезно за българската държава. Той има ролята на балансьор. Не случайно на него му се пада много интересна роля. Светът не е само ЕС. Особено когато си на границата с други големи държави, редно е да има един човек, който да изиграе ролята за осигуряването на сигурността и спокойствието в региона и на Европа. Спокойствието на границите гарантира спокойствието и в Европа. Бойко Борисов извоюва спокойствието на границите“, коментира Вежди Рашидов.

Бившият министър на културата припомни, че Турция е един от най-старите кандидати за ЕС.

„Това не е по наша вина. Винаги сме били добронамерени съседи. Ние сме добронамерени хора. Борисов каза, че ние сме малка държава и не можем да определим това в ЕС, но можем да съдействаме да има мир и спокойствие. Провежда се една добра дипломация. Подписването на едно споразумение за нашите граници е гаранция и за спокойствието на Европа“.

Рашидов посочи, че в момента светът е взривоопасен.

„Виждате процесите с Катар, има нашествие на исляма срещу християнството. Ако няма политици, които да водят уравновесен диалог и добра дипломация би било страшно. Аз съм доволен, че двамата лидери се разделиха като приятели“.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 20:05  14.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  2 20:24  14.06.17
  Съпружески май са отношенията?!
 • 3 21:23  14.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ЧЕСТНО
  Отговор
  4 21:35  14.06.17

  До коментар #1 от "гост":

  В ТУРЦИЯ ПЕРЕОДИЧНО ИМА ПРЕВРАТИ КОЙТО Е ЗАПОЗНАТ С ИСТОРИЯТА КАТО ПОСЛЕДНИЯ БЕ ПРЕЗ / АКО НЕ БРОИМ СЕГАШНИЯ / 1980 Г. ОТ ВОЕННИТЕ ТОГАВА .ТУРЦИЯ БЕ ИЗОЛИРАНА ОТ ВСИЧКИ ДОРИ И ОТ КРАВАРИТЕ. И КОИ МИСЛИТЕ ОТИДЕ НА ПРИЯТЕЛСКО ПОСЕЩЕНИЕ ТОГАВА В АНКАРА ?? БАЙ ТОШООО КАТО ИМАТЕ В ПРЕДВИД ЧЕ ПОНЕ ДВАДЕСЕТИНА КИЛОМЕТРА ИМАШЕ МАСОВКА С БЪЛГАРСКИ И ТУРСКИ ЗНАМЕНА А НИЙ ТОГАВА БЯХМЕ ВЪВ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. ЩО ТРЯБВА ДА СИ ПРОСИШ ВРАГ КЪТ СЪЩИЯ ТИ Е КОМШИЯ А МОЖ ДА ТИ Е В ПОМОЩ

 • Варна
  Отговор
  5 21:48  14.06.17
  С онзи, който е клал родът ти 500 години, брат .... - Само след 500 години геноцид над Турция
 • Скорпион29
  Отговор
  6 22:57  14.06.17
  Тоя турски агент защо изобщо му се да трибуна да говори
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  7 01:53  15.06.17
  Ефенди, свали си феса от главата, че май от лакомия си набарал толкова широк фес, в който да си събираш хонорарите, че той постоянно ти се килва по кратуната и ти закрива очите, с които не можеш да видиш какво става в държавата.
 • 8 07:08  15.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 07:35  15.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 07:50  15.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  11 02:59  16.06.17
 • ХАСАН
  Отговор
  12 13:05  16.06.17
  Веждито е свой сред чужди и чужд сред свои--човек без принципи..винаги с властта...алчен,алчен...да живее турско българската дружба...да живее причтелството между народите.."ако-няма политици които да решават кризите.." ако няма политици хората ще си живеят мирно и тихо..политиците създават проблеми и след това решават
 • гост
  Отговор
  13 17:36  18.06.17
  На човек бил полицай по време на служба ,вяра нямам.На Рашидов мястото е в затвора за това деяние.

Напиши коментар:


Публикувай