1 088 2

Мръсният въздух убива по 50 българи дневно

Смъртността от замърсяването на въздуха у нас е 3 пъти над средното европейско ниво

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

18 000 души годишно, или средно по 50 българи на ден, умират заради мръсния въздух. Това обяви д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница „Лозенец” в София пред bTV.

"Това е епидемия, за която малко се говори у нас", твърди лекарят. Той уточни, че данните са на Световната здравна организация (СЗО).

В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво. Това сочи най-новият доклад на СЗО. Информацията в него почти повтаря тази от миналата година с една разлика – през 2016 г. България е била на трето място по смъртност от замърсен въздух, а тази година вече е на второ.

Д-р Симидчиев смята, че всички трябва да се обединим в борбата срещу замърсяването на въздуха – чрез поставяне на катализатори на колите, отказа от отопление на твърдо гориво, почистването на градовете от праха по улиците.

Оставяйки мръсния въздух настрана, високата смъртност от белодробни заболявания се дължи и на факта, че много от българите пушат.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 11:40  08.07.17
  Редно е да се каже колко българи пък чистия въздух съживява че да направим баланса
 • Замърсителят
  Отговор
  2 02:53  10.07.17
  Абе докторе , откъде ги изсмука тия цифри ? Официално в цяла България миналия месец населението е намаляло с 387 човека а според тебе - с 1500 ? Ти в ред ли си бе ? Или някой месец се споминват примерно 35 000 ? Кой те учи да смяташ ?

Напиши коментар:


Публикувай