585 6

Румен Радев сезира Конституционния съд за CETA

Константин Карагьозов

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от конституцията по повод икономическото и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА), съобщиха от прессекретариата на президента.

Ето и съобщението, публикувано без редакторска намеса:

Сезирах Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА).

Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер и включва въпроси от изключителната компетентност на ЕС, от националната компетентност на държавите членки и от споделената компетентност между ЕС и държавите членки. СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус.

Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9), участието на Република България в ЕС (чл. 4, ал. 3) и икономическото развитие на държавата (чл. 19 и чл. 20).

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС.

Изложените съображения ме мотивират да упражня правомощието си и да сезирам Конституционния съд като пазител на върховенството на Конституцията.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 15:09  18.07.17
  Абе Румене Радев...глей си старините и не се коси излишно-остоват ти някакви 3 год до свършване на мандата...Кога в някой друг живот щеше да си ПРЕЗИДЕНТ на БГ?Ми ти можеш да броиш само до 2,...което ти е достатъчно за да прецениш че всичко с 2 крила може да хвърчи!
 • ТРЕТА СВЕТОВНА
  Отговор
  2 16:06  18.07.17
  АЙДЕЕ СТЯГАЙ САМАРА ЗА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ .ЗАЩИТАВАЙ ЗАПАДА С КОПИТА И КЪЧОВЕ .ЦВИЛЕНЕТО НЯМА ДА Е ДОСТАТЪЧНО.
 • Гого
  Отговор
  3 16:31  18.07.17
  абе вие не виждате ли че тия канадски фирми които ограбват буквално бъ лгария така са си оплели коша ч е да не можем никога да ги изгоним вместо да ползваме както по добава нашите даржавни блага ида жйивеем като европеици ние живеем като африканци макар да сме на 1во място по износ на злато .

  Коментиран от #4

 • Девон
  Отговор
  4 16:45  18.07.17

  До коментар #3 от "Гого":

  Така е ! Прав си! Друго си е русите фирми : росатом ,гадпром ,лукойл....
 • antimediator
  Отговор
  5 20:05  18.07.17
  Друго си е с руските фирми ! Подписваш договор за Южен Паток/ скрит за простосмъртните /, плащаш 20 години тръбата на руснаците по цени измислени от тях и накрая пасеш патките ! Естествено е като е бил участник в конгресите на БКП да не харесва Запада. Бивш негър и бивш комунист няма ! Затова и получава подобаващо уважение от другите, не е необходимо да му бием шамари по снимките.
 • no name no face no number
  Отговор
  6 01:19  19.07.17
  Браво НЕ НА СЕТА И ТТТП.!

Напиши коментар:


Публикувай