1 185 0

Благоевград настръхна от връщането на бивш шеф на Басейнова дирекция

Името му е намесено в измама за над 20 000 лв. на бизнесмен от Кочериново

Венцислав Михайлов

Корупцията иска да се върне в „Басейнова дирекция“ (БД)– Благоевград?. Това се пита информационната агенция Топпреса, която е получила сигнал от инициативен комитет, с председател Радост Маринова, с копие до всички компетентни институции, свързани с подмолните игри на бившия директор на „Басейнова дирекция“ – Благоевград – Радослав Георгиев.

Главният прокурор Сотир Цацаров, Министерски съвет, в лицето на премиера Бойко Борисов, Парламента на Република България и ред друг инстанции ще трябва да анализират действията на Георгиев, който понастоящем е министерски съветник, назначен тихомълком, явно с цел само да взима голяма държавна заплата, пише в сигнала Радост Маринова, която представлява хора, жертва на управлението на Георгиев. В сигнала си и институциите председателя на инициативният комитет твърди:

„Само заради далновидността на Радослав Георгиев да стане член на ВМРО, една българска институция е застрашена от политическа окупация на корумпиран човек. Същият се опитва да се пазари за този пост и да се върне на бял кон в институцията. Уверявам ви, това не са голи твърдения и моля да бъдат проверени случаите, в които искащият да се върне на поста Георгиев, се прочу скандално преди години.

Първо скандално уволненият Радослав Георгиев си позволи да разреши под масата е изграждането на МВЕЦ Црънча в защитена зона; 2. От друга страна в обхвата на МВЕЦ Црънча, в последствие са депозирани още намерения за изграждане на централи, но същите са отхвърлени заради това, че попадат в защитена зона.

Тоест, едно и също намерение за инвестиция се решава от Георгиев по различен начин. 3. ЕТ Слава Кис – управителят на фирмата твърди, че е дал пари на адвоката на Георгиев, жената, с която живее на семейни начала, за да му подготви документите за разрешително, като в същото време адвокатката обслужва и БД и клиенти на дирекцията, налице е конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение. 4. По време на управлението на Георгиев бяха издадени няколко броя фалшиви разрешителни като случая стигна и до прокуратурата. Казусът е с рибарниците в Рила на Георги Попов. На разрешителните е поставен печат на дирекцията, всичко това говори за занижен контрол от Директора и недобро управление.“

Успоредно с това по време на управлението на Георгиев, цялата Благоевградска област гръмна преди години с най – големия корупционен скандал, случил се в местна институция. Старши експертът в отдел „Планове“ в Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград, Кирил Божков, бе уволнен дисциплинарно с министерска заповед за финансова афера.

Името му е намесено в измама за над 20 000 лв. на бизнесмена от Кочериново Георги Поповски. Божков, който е със 7-годишен стаж в (БД), намесил и името на шефа си в измамната схема, без той да подозира. Всичко започнало в края на 2010 г., когато бизнесменът Поповски решил да строи рибарник на река Рилска. Незнайно как се свързал с Кирил Божков, който срещу определена сума пари му обещал да издаде необходимия комплект от разрешителни за строежа. Речено-сторено: През май Поповски получил първия транш от разрешителните, а през септември и останалите – за изграждане на водоемно съоръжение, за водоползване от р. Рилска и за заустване.

Документите от Басейнова дирекция Г. Поповски трябвало да представи в община Кочериново, откъдето да му издадат разрешително за строеж. Документите били с подписите на директора Радослав Георгиев.

Кирил Божков постъпва на работа в дирекцията през 2004 г. Той е 35-годишен, семеен. Колегите му го описват като противоречива личност – едни като работлив и умен, а други като мързелив и интригант. Любопитното е, че през март тази година подал молба за напускане на работа, но воден от мисълта, че е ценен кадър, Радослав Георгиев отказал да го освободи от длъжност. Което показва, че двамата са действали в екип с корупционните практики, уверява ни Радост Маринова, автор на сигнала.

Ето защо вместо да се правят схеми, задкулисни игри Радослав Георгиев да се върне на работа, инициативният комитет, представляван от Радост Маринова, настоява да се сложи край на задкулисието и всичко да се разследва от органите и главния прокурор, на който имат висок процент доверие.

България


Напиши коментар:


Публикувай