2 109 14

Българка и зелените са забъркани в скандала със забраните в Калиакра

ЕК наложи пълна забрана за строителство, туризъм, земеделие и риболов в защитената територия

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Стефанаки Йоанис

Семейство Силвия и Борис Бърови са топлата връзка на Зелените в Брюксел. Силвия Бърова е отговорник за България в Генерална дирекция „Околна среда“ в ЕК, а съпругът й работи по програма LIFE. Според протестиращите днес в Каварна, Силвия Бърова е виновна за ситуацията в Калиакра и наложените забрани за местните жители в Каварна, Балчик и Шабла.

ЕК наложи пълна забрана за строителство, туризъм, земеделие и риболов в защитената територия. Бърова отговаря точно за България и пуснатите жалби срещу страната ни в Европейската комисия от Българското дружество за защита на птиците. Тя е била служител на тази природозащитна организация преди да отиде да работи в Брюксел. По този начин Силвия Бърова е в конфликт на интереси и им защитава жалбата, обясняват каварненци. Тя работи срещу България и народа си и остава местните хора без доходи. Според тях тя трябва да бъде разследвана от прокуратурата у нас и в Брюксел. Освен това ОЛАФ да разплете нейните схеми, на мъжа й, както и на зелените.

Благодарение на тяхната дейност и лобиране Българското дружество за защита на птиците, на което и двамата са били служители, е получило почти 40 милиона лева по европейски проекти.

Mалко след техните назначения започва лавина от траншове към неправителствените организации от Коалиция „За да остане природа в България“. Парите отиват основно в Българско дружество за защита на птиците. Част от одобрените проекти са следните:

1. 3.5 милиона лева за броене на пеликани в Атанасовско езеро.

2. 2.6 милиона лева за броене на лешояди във Врачанско и Сливенско

3. 5.2 милиона лева за план за опазване на червеногуша гъска

4. 5.2 милиона лева за броене и строене на гнезда на египетски лешояди около Ивайловград

5. 4 милиона лева да се заплождат пеликани, кокилобегачи и саблеклюни по Атанасовско езеро

6. 8 милиона лева да броят орли в бургаско

7. 3.5 милиона лева да правят гнезда на орли в Ивайловградско

От 15 отпуснати проекта за България, напусналата БДЗП Силвия Бърова насочва към бившата си неправителствена организация милиони лева за броене, заплождане и строене на гнезда на птици. Всичко се случва с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

Други неправителствени организации от зелената коалиция също получават огромни пари от програма LIFE:

8. Българският филиал на частната швейцарска офшорка WWF International – WWF-България, печели 2.5 милиона лева, за засаждане на храсти в няколко природни парка. Част от парите са насочени към Природен парк „Витоша“.

9. 2.8 милиона лева отиват при Зелени Балкани-Стара Загора за броене на керкенези по странджанско.

10. 800 000 лева печели Фондът за дива природа и фауна за броене на ветрушки около Кресна.

11. Още 800 000 лева отиват в WWF-България.

12. 600 000 лева получава Фондацията за информация и опазване на природата да учи билкарите на Витоша как да броят билки.

13. 1.2 милиона за събиране на генетичен материал от гори в Софийско получава Изпълнителна агенция по горите заедно с Инициативна група Витоша.

С други думи, от общо 15 проекта за България, чрез лобирането на г-жа Силвия Бърова успешно са насочени 13 към бившата й неправителствена организация и НПО-та от Коалиция „За да остане природа в България“. Общата стойност на проектите надхвърля 40 милиона лева, като на всичкото отгоре, написаният план за червеногуша гъска изисква от МОСВ и Министерство на земеделието да отпуснат още 50 милиона лева на същите организации.

По много от проектите има основателни съмнения за дублиране на дейности и финансиране, което е закононарушение.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 13:05  04.08.17
  Някой няма ли да ми даде едно милионче и на мен. Обещавам да се грижа за врабчето което гнези под покрива ми.
 • болата
  Отговор
  2 13:16  04.08.17
  това значи ли,че плажа Болата е затворен за мпс и по този начин за плажуващи?
 • ЗЕлената ИЗМАМА
  Отговор
  3 13:28  04.08.17
  СЯ ША ПРИНУДЯТ СЕКИ ДА СИ ПРОДАДЕ ЗЕМЯТА НА ПРАВИЛНИТЕ ХОРА ЩОТ ТАМ Е РАЙСКО МЯСТО С НЕЗЕМЕН ИЗГЛЕД КЪМ МОРЕТО .
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  4 13:46  04.08.17
  Подобно на великия комбинатор Остап Бендер, знаещ „400 сравнително честни начина за измъкване на пари”, най-различни "зелени" фондации, организации и прочее водят охолно, бохемско съществуване под разветите байраци на благородните си идеи и намерения.

 • Иван
  Отговор
  5 14:21  04.08.17
  Аман от тези зелени мошеници!
 • Azazel
  Отговор
  6 15:24  04.08.17
  Хахаха, ще ме сбъркате с неграмотните си ПР-публикации срещу природозащитниците - "частната швейцарска офшорка WWF International"... WWF (Световен фонд за дива природа - World Wide Fund for Nature) нито е частен, нито е швейцарски, нито е офшорка, а международна неправителствена организация, създадена в Швейцария през 1961 г. и днес е най-голямата в света природозащитна организация, с над 5 милиона членове, и дейност в повече от 100 държави... Е, да, един от основните ви рекламодатели - този, заради, който перидично ги публикувате тези пасквили, много ги мрази, че му пречат да изсече Витоша и Пирин, но това не променя фактите (нали уж държите на "Факти"?) и не ви прави по-малко смешни и жалки в очите на читателите ви...
 • дос
  Отговор
  7 18:56  04.08.17
  тук става въпрос за много пари и кой е заинтересован ми едрите земевладелци
 • Ширков
  Отговор
  8 08:18  05.08.17
  Какво ревете бе. Парите все пак са влезли в БЪЛГАРИЯ и се харчат ТУКА. Ако не беше тая оправна госпожа, същите пари щяха да заминат за Гърция Италия. Айде престанете с тесногръдите си вопли.

  Коментиран от #9

 • Azazel
  Отговор
  9 09:51  05.08.17

  До коментар #8 от "Ширков":

  Е, как, знаеш - за българина най-лошо е съседът му да вземе пари, а той да не вземе. Ако стане така, той е сигурен, че става въпрос за някаква далавера, измама, шурубаджанащина, предаване на националните интереси и т.н. Щото, как той - най-умният и прекрасен човек на света няма да вземе пари, а ще ги вземе някоя си Силвия Бърова, някой си Тома Белев и някакви си Соросоиди?! Какво като те са разработили проект, кандидатствали са и са били одобрени от екип от международни експерти, докато той цял ден е седял пред блока и е пил бира от пластмасова бутилка, а после се е качил вкъщи да хейти из разни форуми?...

  Коментиран от #11

 • 10 18:35  05.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Светльо Чернев
  Отговор
  11 17:11  06.08.17

  До коментар #9 от "Azazel":

  Ти на ощипана булка ли се правиш или просто си. Тези поръчки се получават от не случайни хора и не по случаен начин. В тази статия има много истина. Нали не си от БДЗП!?
 • Тихомир
  Отговор
  12 11:45  07.08.17
  зелените във всичко са намесени, естествено. те са едни зелени, колкото аз съм трамвай
 • Свилен
  Отговор
  13 20:09  07.08.17
  Ми че освен зелените кой друг може да забърка българия в такъв хубав скандал и то до такава степен, че не само да ни спрат финансирането, ами и да ни глобят!
 • Фамилия
  Отговор
  14 20:15  07.08.17
  Тези хора трябва да бъдат изправени пред съда. Не може който му платят и да отива и да руши интересите на България. Трябва да отговарят за деянията си.

Напиши коментар:


Публикувай